Mariacelltől Csíksomlyóig - Zarándokok útja

Sümeg - Különleges, értéket hordozó programot, a természet közelségének élményét, Közép-Európa vallási és környezeti értékeinek megismerését ígéri az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig húzódó, mintegy 1400 kilométer hosszú Mária-út.

Szijártó János

Az ismert keresztény kegyhelyeket érintő zarándokutat gyalogosan nagyjából hatvan nap alatt lehet bejárni. A Mária-út létrehozását a Mária-út Közhasznú Egyesület tűzte zászlajára, szerintük ugyanis egy Európa szívén átívelő zarándokút jelentős hiányt pótol hazánkban és a közép-európai régióban.

Az egyesület egyik alapítója, dr. Szabó Tamás (volt országgyűlési képviselő és miniszter) lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is szerepel a tervekben, amely így egy Közép-Európát átívelő keresztet alkot majd. A fő vonalakat további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket.

- Kitűzött céljainkat, az értékek közvetítését lelki tartalommal is megtöltött úthálózattal adjuk át. A gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezheti a vándor számára a világot. Az ember egyszerre ismerheti meg a környezetét és saját magát, s a felismerések révén megváltozik, átalakul a szemlélete is. Olyan utat ajánlunk, amely mindenki felé nyitott, aki a kulturális, lelki vagy természeti értékeket keresi. Túrák helyszíne lehet az út a félnapos kellemes kikapcsolódástól a többhetes, embert próbáló vándorlásig. Értéket őrzünk és teremtünk - hangsúlyozta dr. Szabó Tamás. A nyugat-keleti mintegy 1400 kilométeres útszakasz már elkészült, a jelzések, a táblák a helyükre kerültek, a zarándokok akár már ma elindulhatnak. Az ünnepélyes és hivatalos átadás, avatás időpontja még nem ismert, de az út készen áll.



Azt is megtudtuk, hogy az út, illetve annak egyes szakaszai csoportosan és egyénileg is bejárhatók, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpárral is. A vándorokat jelzések és táblák segítik, tájékoztatják, valamint ajánlott szálláshelyek várják őket, illetve térképes zarándokkalauz is készül. A zarándokok az útvonal bejárása során az állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből a saját rózsafüzérüket fűzhetik fel az egész út végigjárása alatt.
 Az 1400 kilométeres spirituális és kulturális, értékeket felfűző Kárpát-medencei zarándokút mentén mintegy hatvan kisebb-nagyobb zarándokhely található.

A magyar történelemben fontos szerepet betöltő kegyhelyek (például Mariazell, Sümeg, Esztergom, Máriapócs, Csíksomlyó) összekötése a nemzeti érzés elmélyítését is segíti. Dr. Szabó Tamás azt is megjegyezte, hogy már az észak déli szakaszon dolgoznak, és jó hír, hogy egy minapi megállapodás révén van felvidéki startégiai partnerük ebben. Pozitívum, hogy turizmusfejlesztésre, azon belül kifejezetten zarándokút kialakítására is pályázhanak az egyházak. Így a kitűzött célok megvalósulását uniós forrás segítheti. Természetesen az egyesület továbbra is számít az önkéntesek támogatására, amelyben szerencsére eddig sem volt hiány.
 
A Mária-út nyugat-keleti vonala megyénket is érinti, például Sümegen is áthalad. Rátosi Ferenc polgármester szerint a zarándokút tovább erősítheti a városban egyébként is jelen lévő vallási turizmust. A ferences templomban rendszeresek a lelki gyakorlatok, amelyekre távolról is érkeznek látogatók. A zarándokút élénkítheti majd ezt az örömteli tendenciát, fogalmazott a polgármester.

Európában talán a legjelentősebb hosszú zarándokút a Szent Jakab sírjához vezető mintegy 800 kilométer hosszú El Camino. A múlt század közepén még csak a spanyol kultúrkörben volt ismert, azonban mostanra évi 200 ezernél több zarándokot vonz a világ minden tájáról. Csak a regisztrált zarándokok száma, akik a napi 25-30 kilométert gyalog teszik meg, meghaladja a 75 ezret. Az utat a zarándokok nagyon szerény körülmények között teszik meg, azonban végül mindig hitükben megerősödve térnek haza otthonukba. Közülük sokan ismét visszatérnek. Mostantól azonban a Mária-út is várja a túrázókat, a hitkeresőket és az elkötelezett, vallásos embereket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!