A kőbe vésett keretszámok hatalma

Tanulj fiam, így lehet belőled valaki - hangzott el útravalóként adott atyai tanács jó pár családban évtizedeken keresztül. Mára ez kissé avítt, idejétmúlt, talán úgy lehetne modernizálni: tanulj, ha beférsz a keretszámba, esetleg, ha lesz elég pénzünk.

Halmos György

Amióta közzétették a keretszámokat, leginkább csak az azzal kapcsolatos problémákról lehet hallani.
Legelőször a gazdaságtudományi szakokra jelentkezők számának radikális csökkentése okozott gondot az egyetemeknek. A diákoknak  problémát jelent az államilag finanszírozott helyek számának jelentős csökkentése. Szabó Máté ombudsman  szerint sérülnek a továbbtanulók jogai, mert a felsőoktatási keretszámokat túl későn tették közzé. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete emiatt a minisztériumtól azt kéri, hogy vonják vissza a 2012/2013-as felsőoktatási keretszámokra vonatkozó előterjesztést. A hallgatók érdekképviselete  pedig demonstrációsorozatot indít februárban. Mindezt a felvételi keretszámok átgondolatlan csökkentése és a diplomások jogait korlátozó hallgatói szerződés bevezetése miatt.

Ma már nemcsak a tudás hatalom, de úgy látszik, hogy a keretszám is az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!