Addig nem nyugszik, amíg nincs meg a baj oka

Tapolca - Néhány éve még ő maga volt nagybeteg, most pedig már másokat gyógyít és lát el tanácsokkal, hogy egészségesebben élhessenek. A nap egyik felében még természetgyógyászként orvosok kérik ki a tanácsait Hévízen, pár óra múlva már fiatal tapolcai élsportolókat masszíroz ingyen.

Tóth B. Zsuzsa

Husz Attila hévízi természetgyógyász képes hetente egy napot Tapolcán tölteni, hogy segítsen az egészségesebb életre vágyóknak és a vívópalántáknak. Ha úgy alakul, ingyen. Azt mondja, a mai élsportolók nem kapnak életmódtanácsokat. Márpedig Tapolcán értékes fiatal vívók vannak. Szerinte ma az orvoslásból hiányzik a beteg meghallgatása. Pedig anélkül nem lehet foglalkozni senkivel. Akár masszíroztatni jön, akár gyógyításban bízik. Amit ő orvosokkal karöltve végez természetgyógyászként. 

- Nem az a cél, hogy ne szedjünk gyógyszert, ha kell, hanem az, hogy kiegészítsük a hagyományos orvoslást, összhangba hozzuk azt a természetgyógyászattal - vallja Attila.

Azt mondja, a saját bőrén tapasztalta meg mindezt. Ahogy azóta is magán próbál ki minden újat, mielőtt azt a hozzá fordulóknak ajánlaná. Évekkel ezelőtt kezdődött minden. Vegyészdiplomával tanárként, újságíróként dolgozott. Munkája közben sok érdekes emberrel találkozott. Közben szívproblémákkal küzdött, tüdőembóliája volt, egyik veséjét kivették. Hipochonderré vált, bár szerinte eleve az minden férfi. A mérleg 121 kilót mutatott alatta, nem tudott felmenni a harmadik emeletre. Egy rákbetegségből gyógyult hölggyel riportot akart készíteni, de az asszony inkább megtanította őt az energetikára, masszázsokra. Mondván, neki arra van szüksége. Az első rácsodálkozás után Attila elkezdett olyasmiket olvasni a témáról, amiket azelőtt nem.

- Megkerestem két orvos-természetgyógyászt, Béky Lászlót és Kapuvári Andrást és más, speciális terápiákkal foglalkozó szakembereket, pszichiátereket. Rájöttem, hogy az orvosok a tüneteket gyógyítják, de a betegségek okát nem kutatják fel. Elvégeztem a természetgyógyász-akadémiát, bioenergetikát, reflexológiát tanultam, orvosokkal dolgoztam együtt. A publikálás mellett gyakoroltam. A feleségem és gyermekeim gyógymasszőrök lettek.

Rendelőjében magával az emberrel foglalkozik. Főleg gerincproblémákkal, speciális masszázsokkal, ózonterápiával, manuálterápiával. Husz Attila közben leszokott a dohányzásról és rászokott egy addig ismeretlen dologra.

- Sok kövér ember járt hozzám, de nem fogytak. Másfél éve jött hozzám egy beteg, aki a paleolit táplálkozással foglalkozott. Kaptam tőle egy könyvet arról, de bedobtam a fiókba. Akkor a vérképem már vacak volt, trombózissal kellett műteni, a cukrom ingadozott, fogynom kellett volna. Torokfájással mentem orvoshoz, aki azt mondta, hogy nem az az én bajom. Ne egyek kenyeret, térjek át a paleolit táplálkozásra. Egy hétig kihagytam a kenyeret, elmúlt a torokfájásom és kivettem a könyvet a fiókból. Kellett persze egy idő, amíg áttértem a gluténmentes életmódra. A szervezet inzulinháztartását felborítják a tiltott ételek, meg kell tanulni az újak elkészítését. Kisebb szabálytalanságok megengedettek azért az étrendben. Például ehetek rántott húst, de nem krumplival, hanem savanyúsággal. Fogyaszthatok édességeket is, de azok másféle alapanyagokból készülnek - vallja Attila.

Fél éve él így. Azóta leadott harminc kilót, elmúlt a reflux-betegsége, normális a vérnyomása, a vérképe tökéletes. Mozgás nélkül azonban nem megy a dolog, hetente harminc kilométert gyalogol, két-három részletben. A fekvőtámasz és akár a hetven felülés sem okoz gondot ma már. Sajnálja, hogy 58 évesen neki és a korosztályának nincs lehetősége a fitneszre. Az erősítőgépeket nem nekik találták ki, a kardiogépek nem bírják el a nyolcvan kiló körüli súlyt. Márpedig a hatvan körülieknek mozogniuk kellene.

- Ma már a betegeimnek is ajánlom a paleolit táplálkozást. Egy tíztagú csoport szép eredményt ért el, folyamatosan fogynak és egyre egészségesebbek. Időközönként orvosi ellenőrzésre mennek. Az első hónap kritikus, fájdalom és szédülés jelentkezik, gyakoriak az elvonási tünetek. Akaraterő és önfegyelem nélkül nem megy. Csak rákészülés után kezdhető el az egész - mondja a természetgyógyász. A hozzá fordulók pedig szót fogadnak, hiszen tudják, hogy csak kedvező irányba változhat az életük, ha egyszer megismerkednek Husz Attilával.

 

Gabonából csak a zabot lehet enni

A gluténmentes paleolit diéta lényege, hogy gabonából csak zabot lehet fogyasztani. Tésztát, krumplit, rizst, édességet egyáltalán nem szabad enni, húst, zsírt igen. Attila és családja mangalicazsírral, kókuszolajjal főz. A hidrogénezett olaj tilos, a tejtermékek közül csak a kemény sajt fogyasztható. Ehetnek viszont például sült almát, zabpelyhet, zöldséget, savanyúságot a diétázók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!