Tisztes megélhetést! - Tiltakozó felvonulásra készülnek a szakszervezetek

Napjainkban egyre hangosabbak a szakszervezetek. Utcai demonstrációk sorával próbálják meg felhívni a figyelmet a munkavállalók sanyarú helyzetére.

Tremmer Tamás

Május elseje a munka ünnepe - volt, és majd egyszer talán lesz is. Magyarországon azonban ma nem sok oka van a munkavállalónak ünnepelni, legalábbis Mürkl Mónika, az MSZOSZ-tagszervezet Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének területi vezetője szerint. A kormányzati döntések következtében alapjaiban változik meg a munka világa. Jobbára nem a munkavállalók javára. És az ilyen horderejű döntések kapcsán érdemben még csak ki sem kérik a szakszervezetek véleményét. Ezt nem lehet és nem is akarják szó nélkül hagyni!

Mi bajuk van a szakszervezeteknek? A kérdés olaj volt a tűzre! Mürkl Mónika azt mondta, vég nélkül tudná sorolni a sérelmes kormányzati döntéseket, de akkor itt ülnénk napestig. Nem is akar visszatekinteni nagyon, mindössze fél évet, az is elég, hogy megértsük, mi az oka a keserűségüknek. A kormány és parlamenti kétharmada elhibázott gazdaság- és adópolitikája eredményeként minden korábbinál nehezebb helyzetben vannak a munkavállalók. Az adójóváírás megszüntetése és az egészségbiztosítási járulék egyszázalékos emelése következtében nettó keresetcsökkenésnek lehetünk szemtanúi. Hiába az elvárt bérkompenzáció, ezt a munkáltatók jó része képtelen előteremteni. Minden kormányzati ígéret ellenére a munkavállalók közel fele 8-12 ezer forinttal kevesebb bért kap, mint 2011-ben. Nem szankciókkal kell kényszerhelyzetet teremteni, hanem olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, hogy jól működjenek a vállalkozások, amelyek akkor majd maguktól is adnak béremelést.

Mürkl Mónika nagy szívfájdalma a nyár közepén hatályba lépő új Munka törvénykönyve, ami szerinte pillanatok alatt századokkal röpíti vissza a hárommillió magyar munkavállalót. Ezért a jövőben ismét elő kell venni az évszázados jelszót: rabszolgák leszünk vagy szabadok?! Sérelmezik, hogy megszűnt az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), nincs érdemi párbeszéd a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók között. A kormány az OÉT "bezárásával" egy jól működő és elfogadott rendszert dobott sutba.

A szakszervezeti vezető kifejtette, május 1-je kapcsán fel kívánják hívni a kormány, a politikai pártok, valamint a közvélemény figyelmét a magyar társadalom valódi problémáira. Ilyen például a munkahelyek tömeges  megszűnése, a munkavállalók kiszolgáltatottsága, a közösségi szolgáltatások (egészségügyi ellátás, oktatás, közlekedés stb.) leépülése és már a középosztályt is fenyegető elszegényedés. Követelik, hogy a kormány tegye igazságosabbá az adórendszert, biztosítsa az alacsony keresetűek nettó bérének növelését.

A napokban látott napvilágot a Széll Kálmán-terv 2, amivel kapcsolatban Mürkl Mónika ugyancsak kritikát fogalmazott meg. A kormány adó- és gazdaságpolitikája miatt a dolgozóknak legalább 80-85 százaléka rosszabbul jár, ugyanakkor az államháztartás gondját meghatározóan a következetlen gazdaságpolitikai lépések és az elhibázott adórendszer okozza. A kormány pedig kizárólag az államháztartási hiány csökkentését helyezte politikája középpontjába, és ennek érdekében újabb és újabb terheket rak az emberekre. A tervezett adóemelések eredményeképpen minden jövedelem folyamatosan veszít vásárlóértékéből.

Mindezek ellen fel kell hogy emeljék a szavukat! Ha a szép szó, a kérés nem vezet eredményre, utcai demonstrációkkal is megpróbálják felhívni a kormányzat figyelmet a problémákra. A megmozdulásaik támogatottsága igen nagy, tömegekről azért nem beszélhetünk. Nemegyszer szembesültek azzal, hogy az emberek félnek, még akkor is, amikor a saját maguk érdekében kell fellépniük. Amikor a kereskedelmi dolgozók keresetcsökkenése miatt a Metro és az Auchan előtt tüntettek, az alkalmazottak féltek, ha megjelennek köztük, kirúgják őket. Ez a május 1-jei helyzet Magyarországon. Csoda-e, ha nincs okunk ünnepelni? - jegyezte meg Mürkl Mónika.

 

Május 1-jén nem békés, hanem tüntető felvonulást, nagygyűlést szerveznek a szakszervezetek. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma május 1-jén 10 órára Budapestre, a Városligeti fasorba hívja a munkavállalókat, hogy együtt tiltakozzanak az igazságtalan adórendszer, az új Munka törvénykönyvében, a szolgálati törvényekben és a közszolgálati tisztviselői törvényben szereplő munkavállalói jogok csorbítása és a további munkahelyek megszüntetése ellen. Biztos munkahelyet, tisztes megélhetést követelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!