Tornaóra naponta

Ha úgy vesszük, semmi különöset nem ígért kedden az Országgyűlés sportbizottsága előtti meghallgatásán Balog Zoltán miniszterjelölt - más szempontból nézve viszont nehezen elképzelhető, hogy teljesíteni tudja, amit bevállalt.

Varga Andor

Valóban nem mondott nagyot azzal, hogy napi rendszerességű testmozgást fog bevezetni az iskolákban, mert ez egyfelől a Fidesz választási programjának tétele volt, ráadásul a közoktatási törvény is ezt írja elő az intézményeknek. De az iskolákban korántsem kap ekkora teret a testmozgás: egy felmérés szerint az átlagos magyar diák hetente 2,19 órát tölt testneveléssel, ami ugye heti öt munkanapot alapul véve több mint ötvenszázalékos elmaradás.

Az okok szerteágazók. Rossz a létesítményhelyzet: az 5500 magyar általános és középiskola közül 600 még ma sem rendelkezik sportcélra alkalmas létesítménnyel. A tantárgy presztízse nem szárnyal éppen, az órarend összeállításánál ezért is szorul háttérbe. És még sorolhatnám.

Már hízásnak indult korábbi kispályás futballistaként szurkolok Balognak, már csak azért is, mert a mai gyerekek elsöprő többsége kizárólag a "tesi"-órákon mozdul meg - ha nem felmentett éppen. Ha több lesz az óra, nehezebb lesz elugrani is előle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!