Csalás és okirat-hamisítás a veszprémi városházán - Minden érintett feljelentést tett

Veszprém - Az elmúlt héten a Veszprém Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője ismeretlen elkövető ellen tett feljelentést a megyei rendőr-főkapitányságon csalás és okirat-hamisítás miatt - közölte kedden sajtótájékoztatón Hartmann Ferenc, a képviselő-testület szocialista frakciójának vezetője.

Varga Domokos Péter

Kifejtette, a feljelentés elválaszthatatlan mellékletét képezi egy szabad felhasználású hitelhez egy banknak kiállított munkáltatói igazolás. Ez hamis - jelentette ki Hartmann Ferenc. Állítását a következő érvekkel támasztotta alá: Az igazoláson szereplő információval ellentétben az önkormányzati képviselőknek nem munkabére, hanem tiszteletdíja van, mert mint választott tisztségviselő, nem alkalmazottja a polgármesteri hivatalnak. Szerinte nem valódi az iraton a polgármesteri hivatal 5. számú bélyegzőjének lenyomata sem. A ma is használt bélyegző régi, emiatt szélesebb a lenyomata, az igazoláson viszont vékony vonalú rajzolat látható. Azt is állítja a szocialista frakció vezetője, hogy az igazolásra az önkormányzat egyik irodavezetőjének hamisított aláírása került rá.

Az ügyre úgy derült fény, hogy a bank az önkormányzathoz fordult, mert az adós nem fizette a hitelt.

- Egyelőre ismeretlen elkövetőről van szó, így szerepel a feljelentésben is, de tudjuk, az igazolást dr. Hudvágner Tamás fideszes önkormányzati képviselő nevére állították ki. Örülnénk, ha a máskor nagy kereszténységet mutató polgármester és a Fidesz frakció megtenné a szükséges lépéseket a veszprémi közélet tisztaságának helyreállítása érdekében - fogalmazott Hartmann Ferenc.

Lapunk azt firtatta, milyen bizonyítékokkal tudják az elhangzottakat alátámasztani. Hartmann Ferenc elmondta, a legutóbbi közgyűlés előtt a frakcióvezetőknek a jegyző asszony rövid tájékoztatást tartott az ügyről. Mivel ezen Hartmann Ferenc nem tudott részt venni, arra kérte a jegyzőt, hogy megtekinthesse a dokumentumokat. A közgyűlés szünetében ezt Mazák Györggyel együtt meg is tették. Jól látható volt, hogy a rajta lévő szignó nem egyezik meg annak az irodavezetőnek az aláírásával, akinek nevében rákerült. Erről az érintettet a jegyző asszony is megkérdezte, aki cáfolta, hogy az aláírás az övé lenne. A bélyegzőről Hartmann Ferenc azért állítja, hogy hamis, mert a jegyző asszony az irathoz csatolta a polgármesteri hivatal 5-ös számú bélyegzőjének lenyomatát, és ő is meggyőződhetett a már vázolt különbségről.

A Naplónak a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, másfél hete egy magánszemély, dr. Hudvágner Tamás feljelentést tett, majd a tények pontosítása végett a rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el. Dr. Váradi Piroska közölte, Hudvágner Tamás feljelentése után, de azzal nagyjából egy időben ugyanebben az ügyben a veszprémi polgármesteri hivataltól is érkezett egy feljelentés. Ezt követően, hozzávetőlegesen egy hete a Veszprém Városi Rendőrkapitányság az ügyben nyomozást rendelt el csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Hudvágner Tamás közleményt juttatott el lapunkhoz, az alábbiakban ezt szó szerint közreadjuk:

 

"Alulírott dr. Hudvágner Tamás a nevemmel történő jogtalan visszaélésről 2009. december 14-én szereztem tudomást Debreczenyi János polgármester úrtól. Az ügyben magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt ugyanezen a napon feljelentést tettem a Veszprém Megyei Rendőrkapitányságon. Bízva az igazságszolgáltatás hatékony munkájában, meggyőződésem, hogy mielőbb lehetőség nyílik jó hírnevem tisztázására."


Emellett felhívtuk Hudvágner Tamást, és arra kértük, kommentálja a sajtótájékoztatón elhangzottakat. Közölte, valóban vett fel hitelt, de a dokumentumon, melynek alapján a rendőrségi feljelentést megtették, az ő aláírása hamis, nem tőle származik. A rendőrség arra kérte, a nyomozás érdekében ne áruljon el több részletet, de azt hangsúlyozta, őt nem gyanúsítják sem csalással, sem okirat-hamisítással.

A megyei jogú város címzetes főjegyzője, dr. Büki Szilvia közölte a Naplóval, az ügyben nem kíván nyilatkozni, azt a polgármesteri hivatal belügyének tekinti.

 

Hudvágner Tamás képviselői tevékenységéhez kötődő - szerinte - botrányos ügyekről Mazák György beszélt. Felidézte, a Hudvágner-családhoz köthető a Dózsa téri bevásárlóközpont megvalósítására kötött önkormányzati előszerződés is, melynek előkészítése és közgyűlési szavazása során a képviselő elfelejtette bejelenteni érintettségét. A Hudvágner család másik vállalkozása, a Benzinklub Kft. szintén vitatott körülmények között kötött megállapodást Veszprém önkormányzatával a Vár Áruház melletti parkolóház megépítéséről.

A legfrissebb ügyről szólva hangsúlyozta, az ismeretlen tettes Hudvágner Tamás képviselő érdekében követett el közokirat-hamisítást, ezért felszólította a képviselőt az ügy tisztázására, a következmények, következtetések levonására, hiszen ezzel a teherrel a további együttműködés nagyon nehezen folytatható.

 A veszprémi polgármesteri hivatal sajtóközleménye (12.23)

Az okirathamisítás súlyos bűncselekmény, amelynek elkövetője büntetést érdemel a hatályos törvények szerint. Ennek felderítése a rendőrség dolga, amelynek érdekében a polgármesteri hivatal meg is tette a feljelentését ismeretlen tettes ellen. A törvény szelleméhez tartozik azonban az ártatlanság vélelme és a jó hírnévhez való jog is mindaddig, amíg valakiről be nem bizonyosodik az ellenkezője.

Mivel a nyomozás megkezdődött ebben a tárgyban, sem a polgármesteri hivatal, sem az önkormányzat vezetése nem kíván állást foglalni az ügyben. A nyomozás lezárása után, annak eredménye ismeretében természetesen meg fogjuk tenni a szükséges intézkedéseket.

Horváth György sajtószóvivő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!