Feljelentést tett a Jobbik a Club Aliga ügyében (Frissítve, reagálások)

Balatonvilágos - A Jobbik feljelentést tett az ORFK-n a balatonvilágosi Club Aliga eladásának ügyében - jelentette be Hegedűsné Kovács Enikő, a párt képviselője.

Halmos György

Véleménye szerint a szerződés titkosítása kimeríti a közérdekű adatokkal való visszaélés fogalmát, ezen kívül hűtlen kezelés gyanúja is felmerült. Hozzátette, a pletykák arról szólnak, hogy mélyen áron alul értékesítették a negyven hektáros ingatlant. Felvetette a kérdést, hogy az eladás nem rejt-e magában nemzetbiztonsági kockázatot, mert szavai szerint a vásárló cég ügyvezetője értesüléseik szerint egy izraeli katonatiszt, legalábbis izraeli katonatiszt volt korábban.

Az ügyben megkérdeztük a település polgármesterét, aki elmondta: a nemzeti vagyonkezelő a hétfői postával küldte meg a Club Aliga szerződését, ami több száz oldal. Fekete Barnabás hozzátette, hogy a szerződés teljes egésze nyilvános, akit érdekel, az megtekintheti a polgármesteri hivatalban. A vételárral kapcsolatban elmondta, hogy tudomása szerint az első privatizációs kísérletek alacsonyabb áron szabták meg a terület értékét. Megemlítette, hogy évente több tízmillió forintos idegenforgalmi, iparűzési és ingatlanadót fizet a tulajdonos cég az önkormányzatnak. Arra kérdésre, hogy a tervezett több milliárd forintos fejlesztések megkezdődtek-e már a Club Aligán a polgármester azt felelte: még nem, mert nincs a településnek elfogadott rendezési terve.

Zvi Frank, a Pro-Mot Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a Naplót, hogy a cég az ötödik, nyilvános tenderen több pályázóval indult, nyilvános licit keretén belül, mint a legnagyobb összeget ígérő cég, 20 millió eurót (5,5 milliárd forintot) ajánlott és fizette ki a több mint másfél évtizede romló állagú területért. A szerződés tartalmától és annak titkosításáról nem a vevő, hanem a Kincstári Vagyon Igazgatóság rendelkezett. Cáfolták azt is, hogy az izraeli hadsereg katonatisztje lett volna az ügyvezető. Tájékoztattak arról is, miszerint az üdülőtulajdonosok, ahogy a lakosság is - egy civil szervezetekkel és a polgármesterrel kötött többoldalú együttműködési megállapodás eredményeképpen - kezdettől ingyenesen használhatták a Club Aliga strandját. A cég egy civil szervezettel valóban felbontotta a szerződést, azonban az egyesülethez tartozó üdülőtulajdonosok ezután is részesülhetnek az eddigi kedvezményekben, amennyiben nem ennek az egyesületnek a tagjaiként kívánják azokat igénybe venni.

 

A Club Aligára, az egykori MSZMP-üdülőre az első pályázatot 2004 novemberében írták ki. Csak az ötödik eladási kísérlete járt sikerrel, 2007-ben az SBI csoport érdekeltségébe tartozó Pro-Mot Hungaria Kft. vásárolta meg 5,5 milliárd forintért; jelenleg az üdülőközpont nagyobb részének tulajdonosa, a kisebbik Aliga I. területe fölött 49 évre vagyonkezelői joggal bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!