Gárdos Péter: Tréfa - Két emberi magatartás küzdelme

Veszprém - A 40. Magyar Filmszemle versenyfilmjei közül Gárdos Péter Tréfa című filmjét vetítették hétfőn este a Hemóban, utána pedig a rendezőt és az egyik főszereplőt kérdezhették a megjelentek a filmmel, forgatással kapcsolatban.

Deák Dóra

 Az alkotás a játékfilmes kategória legjobb rendezője díjat nyert el a Filmszemlén. Gárdos Péter filmje Kosztolányi Dezső Tréfa című novellájából készült. A történet a századfordulón játszódik egy vidéki papi kollégiumban, ahol egy gyermekgyilkosság történik. 


Gárdos Péter (jobbról) a film rendezője Lengyel Tamással és Varga Róberttel a közönségtalálkozón
(Fotó: Penovác Károly)


A film vetítése utáni közönségtalálkozón megtudhattuk a rendezőtől, hogy Kosztolányi Dezső az egyik kedvenc írója, így amikor tavaly meghirdettek egy televíziós pályázatot, amelynek az egyik feltétele az volt, hogy a film magyar irodalmi műből készüljön, nem volt kérdés, hogy a Tréfa lesz az alapmű. 

A film középpontjába két világnézet, két emberi magatartás küzdelme áll, egy liberálisabb és egy rendpárti, katonás paptanár mindennapokban vívott harca. 

Gárdos Péter azt is elmondta, hogy a Tréfa nagyjából 70 millió forintból készült, ami nagyon kevés. 

A játékfilmet a zsámbéki Zichy-kastélyban forgatták. 

A filmben összesen három profi színész volt (Lengyel Tamás, Váta Lóránd, Kovács Zsolt) rajtuk kívül csak amatőrök szerepelnek, ezért a forgatás előtt az összes jelenetet elpróbálták színházban. 

A közönségtalálkozóra az egyik főszereplő, Lengyel Tamás  kísérte el a rendezőt. A színész elmondta, hogy a Tréfában nem egy megszokott karaktert kellett játszania. Ez a film fordulópont volt az életében, megerősítette abban a hitében, hogy van keresnivalója ezen a pályán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!