Lesz-e még tél, miért nincs hó?

Németh Lajost, az ismert meteorológust nem kell bemutatni a kedves olvasónak. A szakember messziről kezdte a választ, amikor a címben szereplő kérdést feltettük neki.

Fejér Megyei Hírlap

Nem a helyzet bonyolultsága miatt, hanem azért, mert a szakma csupán két hétre előre látja az időjárás várható változásait, ennél messzebbre tekinteni már a jóslás kategóriája. Németh Lajos hozzátette: általános leszerelés van Téltábornokéknál, de őt biztos lefokozták idén...

- Nem rendkívüli, mindenesetre szokatlan, hogy az ilyenkor megszokott 0, +1 fokos napi középhőmérséklet helyett nappal 10-12 fokos meleg van - mondta Németh Lajos. Rögtön hozzátette azt is, hogy rendkívülinek már csak azért sem nevezhető a helyzet, mert az elmúlt évszázadok során többször is előfordultak fagy nélküli telek a Kárpát-medencében.

- Rendkívüli a helyzet talán egy más aspektusból - fogalmazott a meteorológus -, ugyanis hihetetlenül kevés volt a csapadék az elmúlt hónapokban. Jelentős mennyiségű, áztató esőre nincs is remény a következő hetekben. A szokatlanul enyhe időnek egyébként az az oka, hogy az Atlanti-óceán felől folyamatosan enyhe légáramlatok árasztják el a kontinenst. Ennek eredményeként még a Kelet-európai-síkság is csaknem hómentes. Szentpéterváron és Helsinkiben is csak ámulnak az emberek, akik a kemény mínuszokat várták december végére, január elejére.


Hogy milyen időjárást jósolnak a meterológusok nyárra, azt megtudhatja, ha az fmh-hu-ra kattint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!