Megalakult a Nemzeti Park Tanács

Csopak - Második ciklusát kezdi meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkáját segítő Nemzeti Park Tanács.

Németh F. Bernadett

Az első Tanács 2005-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki központjában alakult meg, akkor hét fővel. Az új testület ma tartotta alakuló ülését. A tanácsnak most nyolc tagja van.

A testület alapvető feladata az igazgatóság munkájának tudományos megalapozása, szakmai segítése, társadalmi támogatottságának növelése. A tagokat a tudományos élet, illetve szakmai szervezetek képviselőiből, illetve a gazdasági életből a nemzeti park igazgatójának javaslatára a természetvédelemért felelős szakállamtitkár, Haraszthy László kérte fel a részvételre. 

A tanács működésével szakmai, tudományos hátteret biztosít az igazgatóság munkájához, és egyben segíti a társadalmi integrációját. Feladata, hogy tanácsaival és javaslataival támogassa a természetvédelem stratégiai jelentőségű, a társadalom számára fontos kérdéseinek megoldását. 

A tanács tagja dr. Bíró Péter hidrobiológus, az MTA rendes tagja, a tihanyi MTA Limnológiai Kutatóintézet igazgatója, egyben a Tanács elnöke, Bús Mária erdőmérnök, az Állami Erdészeti Szolgálat Veszprémi Igazgatóságának nyugalmazott igazgatóhelyettese, Futó János geológus, a Bakonyi Természettudományi Múzeum egykori igazgatója, Gál Lajos, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének elnöke, Gyenesdiás polgármestere, Dr. Körmendi Sándor hidrobiológus, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának Természetvédelmi Tanszékének vezetője, Dr. Laposa József tájépítész, a VÁTI Kht. egykori vezető tervezője, borász, Rosta Sándor turisztikai szakember, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Szatmári Gábor magánvállalkozó, borász.

(Fotó: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!