Nagy lépés a lakótelepnek

Pétfürdő - Pályázati, valamint önkormányzati forrásból, mintegy 210 millió forintból valósult meg az elmúlt fél évben a lakótelepi távfűtési rendszer teljes korszerűsítése.

Szabó Péter Dániel

A 2010 januárjában beadott pályázati anyagot már tavasszal támogatásra érdemesnek ítélték a Környezet és Energia Operatív Program illetékesei, ám a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt csupán július végén kezdődhetett meg a távfűtés rekonstrukciója. 

- A lerövidült határidő ellenére a nyertes konzorcium vállalta, hogy október végére, azaz a fűtési szezonra elkészülnek a munkálatokkal, s ez így is történt. Az elmúlt mintegy fél évben lebontottuk az összes szolgálati hőközpontot, s a primer hőtávvezeték csatlakozási pontjaitól az egyes épületekig teljesen kicseréltük a korábbi, bizony erősen korrodálódott, földbe fektetett vezetékeket. A feltárás során az is bebizonyosodott, hogy szinte az utolsó pillanatban fogtunk neki a távfűtő rendszer korszerűsítésének - mondta el a megjelentek előtt az ügyvezető, majd hozzátette, a komplex fejlesztést garantáló, 210 millió forintos beruházás egyik felét önrészként a pétfürdői önkormányzat biztosította, míg a másik felét pályázaton, a Környezet és Energia Operatív Programban nyerte el a cég.



A szakember kiemelte, az épületekbe úgynevezett kompakt hőközpontokat építettek be, amelyek mindegyike hőmennyiségmérő műszerrel ellátott, távfigyelésre alkalmas berendezés. Ráadásul az egyes lakóépületek függetlenek egymástól, így nem fog bekövetkezni az, hogy az egyik épület a másik rovására borítja fel a termikus egyensúlyt.
 
A kiépített húsz új automata hőközpont kiegészülve a meglévő három fogyasztói hőközponttal egységes távfelügyeleti rendszer alatt üzemel, a vezérlést az egyéni beállításokkal összehangolva egy központi állomás végzi. A beruházás révén a melegvíz-ellátás minősége is sokat javult, ugyanis minden hőközpontban egy-egy ezer literes melegvíz tároló található, amely csúcsidőben is biztosítja a zavartalan szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!