Olcsóbban fűthetnek - Pál Béla: Minden panelben élő részesül a kisebb gázárból?

Veszprém - Mit szándékozik tenni a kormány annak érdekében, hogy a panelházakban lakó, közös gázórával rendelkező fogyasztók is élvezhessék a gázár csökkentésből származó megtakarításokat?

Varga Domokos Péter

Ezt a kérdést Pál Béla tette fel írásban Hónig Péter Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszternek.

A megyében élő MSZP-s képviselő kifejtette, hogy a Magyar Energiahivatal döntése értelmében 2009. október 1-től a gázár csökkenése 10-15 százalékos lakossági megtakarítást eredményezhet.

A döntéshozók azonban egy félmondattal milliókat zárták ki a gázárcsökkenésben érintettek közül, a panelházakban élők egy részét. A döntés szerint a kedvezmény csak a 20 köbméteróra névleges kapacitásúnál kisebb gázórákkal rendelkező lakásokra vonatkozik, és kizárják a 20 és 100 köbméteróra közti gázórával felszerelt ingatlanok tulajdonosait.

A kisebb kategóriába viszont a kislakások mellett nagyobb családi házak, a luxus lakások is beleférnek. A nagyobb kategóriába pedig azok a lakótelepi társasházak is beletartoznak, amelyeknek közös gázkazánjuk és gázórájuk van, saját maguk oldják meg a melegvíz-, fűtésellátást.

Hónig Péter válaszában megírta, 2009. október 1-jétől valamennyi hazai fogyasztó gázára, így a panelházakban élőké is, szolgáltatónként eltérő mértékben, átlagosan tíz százalékkal csökkent.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Veszprémben a gázár csökkenése miatt a Veszprémi Közüzemi Zrt. közel tíz százalékkal mérsékelte a távhőszolgáltatás díjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!