Szórakozásból keserű csalódás - Szórólapokon figyelmeztetik a vendégeket a veszélyekre

Balatonalmádi - Az önfeledt szórakozást, a megérdemelt nyaralást teheti tönkre néhány percnyi figyelmetlenség; tavaly több tucat alkalommal loptak el a balatoni standokról őrizetlenül hagyott tárgyakat, értékes telefonokat, kamerákat, műszaki cikkeket.

Munkatársainktól

Az almádi kapitányságon, a füredihez és a tapolcaihoz hasonlóan a napokban tartottak közbiztonsági tájékoztatót a turizmusban érintetteknek. Az almádi fürdőhelyeken, mint ahogy a legtöbb strandon széfekbe helyezhetik a fürdőzők az értékesebb holmijaikat - nyilatkozta érdeklődésünkre Hegyi Zoltán vezető strandgondnok.

Rendszeres időközönként három nyelven hangosbemondón keresztül felhívják a nyaralók figyelmét az értékmegőrzés fontosságára. Ilyenkor észrevehetően megnövekszik az értékmegőrzőt bérlők száma - tette hozzá.

A polgárőrök már tavaly is figyelmeztető szöveggel ellátott szórólapokat hagytak az őrizetlen holmiknál, idén folytatják ezt a hagyományt.

Annak ellenére, hogy a csúcsidőszakban akár tízezren is kilátogatnak a Wesselényi strandra, és szinte még egy tűt sem lehet leejteni, történnek lopások.

A szomszédok nem nagyon figyelnek a másik holmijára, a bűnözők pedig kifinomult módszereket használnak. Először csak lefekszenek a kiszemelt és őrizetlenül hagyott lepedő mellé (vagy megfigyelik és követik azt, akinek dagad a pénztárcája lángosvásárlás után), majd az alkalmas pillanatban saját törülközőjüket a másikra dobva azt becsomagolják és távoznak - magyarázta Hegyi Zoltán.

Előfordult már kerékpárlopás is, a drágább biciklik tulajdonosai nemcsak lakatolnak, hanem az ülést is leveszik. A vezető strandgondnok megemlítette: sokan úgy gondolják, hogy a riasztóval ellátott járművük elég biztonságos értéktárgyaiknak. Jövőre, a Wesselényi átépítése után több száz értékmegőrzőt szerelnek fel a jelenlegi ötven helyett.

Ha a nyaralók nem éreznék magukat jól a Balatonnál, ami egyrészt a közbiztonságtól is nagyban függ, akkor az súlyosan érintené a bevételünket, hiszen máshová mennének - erről Major László, a fűzfői Sirály étterem üzemeltetője beszélt.

A városban a tavalyi szezonban egyébként folyamatosan érzékelhető volt a rendőrök jelenléte, ez a vállalkozó szerint növelte a biztonságérzetet. Azon reményének adott hangot, hogy közbiztonság szempontjából legalább olyan jó lesz az idei év, mint a tavalyi volt.

Mindent megteszünk és próbálunk megtenni azért, hogy a nyár legalább olyan biztonságos legyen, mint amilyen az előző volt - hangoztatta Csizmadia Gábor ezredes. A Balaton Európa legbiztonságosabb tava, szeretnénk ezt a címet megtartani. A megyei főkapitányság rendészeti igazgatója úgy véli, hogy a bűncselekmények közül - arányát tekintve - továbbra is a vagyon elleniek emelkednek ki, elképzelhető, hogy ezek száma növekszik idén.

Azért, hogy elkerüljük ezt, több rendőrt vezényeltünk az utcára, az utakon pedig fokozottabb jelenlétre, ellenőrzésekre és akciókra lehet számítani. Az ezredes megemlítette, hogy az eszközállomány adott, azonban a tavasszal valamelyest modernizálódott, négy motorossal bővül a járőrök száma.

A nagy fesztiválok, rendezvények biztosítására (Harley Davidson-fesztivál, Anna-bál, valamint a Művészetek völgye helyett a Völgytalálka) továbbra is kiemelt figyelmet fordít a rendőrség. Információs minicentrumok, mozgóőri szolgálat, Balatonakaliban ideiglenes rendőrállomás és többek között a diáktolmácsok is mind azt a célt szolgálják, hogy a Balatonnál nyaralók biztonságban érezhessék magukat.

A megye közlekedésében továbbra is neuralgikus pont a nyári időszakban a 71-es út, valamint a 8-as. Utóbbin 24 órás rendőri jelenlét lesz, ami azt jelenti, hogy aki áthalad a 8-ason, az egyszer biztos találkozik majd rendőrökkel.

Valamennyi Balaton-parti megye polgárőrszövetsége 3,5-3,5 millió forintot nyert a Balatoni Fejlesztési Tanácstól, tudtuk meg Balogh Csabától. A megyei szövetség alelnöke hozzátette, ezt a pénzt csakis a parton teljesítő polgárőrök szolgálatára fordítják, azaz ebből az összegből jut felszerelésre, ruhára, benzinre és egyéb kiadásokra. Tovább növelik a strandokon a létszámukat, s lesznek úgynevezett posztos önkéntesek is, akik nemcsak a közbiztonságra figyelnek a forgalmas helyeken, hanem útba igazítják a turistákat. Mindemellett majd szórólapokat is osztogatnak, amelyeken a különböző bűncselekmények veszélyeire hívják fel a nyaralók figyelmét.

A polgárőrök elég gyakran bevetik majd a Matrix-police rendszámfelismerő berendezésüket, hiszen várhatóan autók tömege érkezik idén is a partra, amelyek között biztos akad körözött kocsi. Nemcsak a szárazföldi egységek készültek fel a szezonra, hiszen több ezer embernek van vitorlása vagy csónakja a tavon.

Fotó: Gáspár Gábor, Kőrösparti Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!