Új vírus - Veszprémben tesztelik a védőoltást - Önkéntesek jelentkezését várják!

Veszprém - Az országban egyedüliként a megyei kórházban tesztelik az új influenza elleni védőoltást gyermekeken.

Martinovics Tibor

- A Gyógyszerészeti Intézet engedélyének beszerzése után az intézményben zajlanak majd  a H1N1 vírus elleni vakcina klinikai vizsgálatai, amelyek a szer hatásosságát ellenőrzik. Augusztus második felében összesen 42 gyermeket oltanak be az új szérummal. A vizsgálati anyagainkat a hivatalos víruslaboratóriumokban értékelik majd. Az oltóanyag beadása várhatóan nem jár veszéllyel, ha bármilyen komoly kockázatra számítanánk, akkor nem vállalnánk az oltásokat - fogalmaz dr. Szabó Éva főorvos, a vizsgálat vezetője, aki szerint könnyen elképzelhető, hogy a felnőttek klinikai oltási vizsgálata is a  kórházban történik majd.

- Úgy tűnik felgyorsult az új influenza vírus terjedése, ezért a tömeges megbetegedések elkerülése érdekében minél előbb el kell kezdeni a magyar lakosság oltását. Ezt segítik elő a  vizsgálataink, ezért a hivatalos engedélyek beszerzése után várjuk az önkéntesek jelentkezését - fogalmazott Szabó Éva. Az osztályvezető főorvos hangsúlyozta: megnyugtató, hogy magát az oltóanyagot ugyanazzal a jól bevált és  ellenőrzött eljárással állítják elő, mint a korábban már alkalmazott influenza oltásokat, melyekben számottevő mellékhatások nem jelentkeztek.

A kórház gyermekgyógyászati szakrendelésén hat hónapos kortól tizennyolc éves korig oltanak majd  gyerekeket, de már folynak a tárgyalások arról, hogy a felnőttek oltását is a megyei kórházban végezzék.  

- Vannak tapasztalataink a klinikai vizsgálatokban, több ilyet végeztünk már. Tagadhatatlan, ez növeli a kórház presztízsét és azt reméljük, hogy ezáltal a lakosság minél előbb megfelelő számú és minőségű védőoltáshoz juthat - válaszolta kérdésünkre Szabó Éva.


Dr. Szabó Éva: Vannak tapasztalataink a klinikai vizsgálatokban
(Fotó: Gáspár Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!