Újratemetett szovjet katonák Zircen

Zirc - Huszonhat szovjet katonát temettek újra egyházi szertartás és katonai díszpompa keretében.

Martinovics Tibor

A II. világháborúban Zirc térségében hősi halált halt katonákat a város Borzavári úti temetőjében helyezték végső nyugalomra. A velük közös sírban fekvő amerikai katona földi maradványait pedig hazaszállították. 


Huszonhat szovjet katonát temettek újra Zircen
(Fotó: Penovác Károly)

Példaértékű a három ország közötti egyedülálló diplomáciai együttműködés - fogalmazott a szertartáson Holló József Ferenc altábornagy. 

- Nagyon ritka az ilyen politika mentes, szoros együttműködés, mint ami most megvalósult. Büszkék vagyunk rá, hogy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma közvetített a két nagy ország között. 

Mi értesítettük a Pentagont, amikor az átköltöztetés miatt feltárt tömegsírban megtaláltuk az amerikai katona azonosítóját - válaszolta kérdésünkre Holló József Ferenc, a hadtörténeti intézet főigazgatója. 

A szertartáson részt vett Volodimir Szemigyetko ezredes, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetség képviselője, aki beszédében hangsúlyozta: az orosz katonák szent hitük és meggyőződésük szerint Magyarország felszabadításáért harcoltak, nem idegen földek elfoglalásáért. 

Az elit alakulataink gárdistái vesztették itt Zirc térségében az életükek, kötelességünk, hogy emléküket megőrizzük - tette hozzá az ezredes.

Evan G. Roelofs az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének légügyi attaséja kiemelte: az, hogy amerikai és orosz katonák egy sírba kerültek, jelzi, hogy a második világháborúban közös ügy érdekében harcoltak.  

Egyetlen nép sem áldozott annyit a szabadságért, mint a szovjet katonák - tette hozzá Roelofs, aki ezúttal is köszönetét fejezte ki, hogy a szovjet katonákkal közös sírba került, Zirc térségében hősi halált halt amerikai katonától néhány napja Budapesten végső búcsút vehettek és földi maradványait hazaszállíthatták a szülőhazájába. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!