Cozma

2011.05.27. 18:23

Botrány a Cozma-tárgyaláson: Sztojka Iván összeomlott

Veszprém - Félbeszakíttotta a bíró a Cozma-ügy gyilkossági tárgyalását a vádbeszéd ismertetésének kezdete után néhány perccel pénteken délelőtt, mert a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván összeomlott.

Halmos György

Életfogytiglan tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte a vád képviselője a Cozma-ügy gyilkossági tárgyalásán Raffael Sándorra, valamint Németh Győző vádlottakra, míg Sztojka Iván esetében határozott, a büntetési tételkeret felső határhoz közeli fegyházbüntetés megállapítását kérte a bíróságtól.

A negyed, ötöd, hatod és hetedrendű vádlottakra a terhükre rótt cselekmények miatt a büntetési tételkeret felső határához közelítő börtönbüntetés kiszabását kérte. Dr. Sárosi Dóra, az ügyészség képviselője Raffael Sándort, Németh Győzőt, valamint Sztojka Ivánt Marian Cozma és Ivan Pesic sérelmére, több emberen elkövetett emberölés kíséretével, mint társ tettest vádolja. A vádhatóság képviselője Zarko Sesum sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt Raffaelt, Némethet és Sztojkát maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével is vádolja, eltérő minősítésben. Az ügyész szerint különösen súlyosító körülmény, hogy a vádlottak közül többen már erőszakos bűncselekmények miatt voltak büntetve, visszaesők, bűnöző életmódot folytattak, valamint Marian Cozma halála és társainak súlyos sérülése rendkívül megrázta a közvéleményt, felzaklatta a társadalmat. A negyed (Pál Gábor) és ötöd rendű (Bihari Csaba) vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérletével, mint társ tettest vádolja. A gyilkossági ügy hatod és hetedrendű vádlottját, Gergely Péternét és Antalik Lászlót két rendbeli, emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolja, és az ügyész ezért kérte börtönbüntetés kiszabását.

A tárgyalás súlyos rendzavarás miatt rögtön a vádbeszéd kezdete után néhány perccel félbeszakadt, ugyanis Sztojka Iván kiborult, összeomlott azután, hogy az ügyésznő arról beszélt: szándékegységben követték el a bűncselekményt. (A vádlott a tárgyalás során mindvégig azt hangoztatta, hogy ő nem volt kint az utcán, amikor szíven szúrták Marian Cozmát.)

Sztojka obszcén szavakkal kifejezésekkel illette az ügyésznőt, miközben több őr fogta le. A tárgyalóteremben lévő rokonok szintén bekiabáltak, igazságot követelek, ezután a Németh Balázs bíró kiürítette a termet és szünetet rendelt el. Úgy tudjuk, hogy mentőt hívtak, majd Sztojkát visszaszállított a bv-intézetbe.

A körülbelül negyedórás szünet után folytatódott a vádbeszéd, ami csaknem öt órás volt. Az ügyészség szerint bizonyított, hogy a gyilkosság előtt egy székesfehérvári sérelmet akartak megtorolni, de az elkövetőket nem találták, ezután indultak Veszprémbe.

A vádlottak bűnösségét részben beismerésük, részben egymásra tett terhelő vallomásuk, illetve tanúk és videofelvételek bizonyítják. Az ügyésznő azt hangsúlyozta, hogy a vádlottak célja az volt: bizonyítsák, bármit megtehetnek.

A tárgyalás hétfőn védőbeszédekkel folytatódik.

Polgári per is lesz

A tárgyaláson jelent volt dr. Helmeczy László, Marian Cozma családjának képviselője, aki bejelentette, hogy polgári peres igényüket benyújtották a megyei bíróságon, összességben 150 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítés igényel a család a vádlottaktól. Ebből 50-50 millió a szülők, 25-25 millió forint a testvérek számára követelt kártérítés.

Az ügyvéd megemlítette, hogy nemcsak az emberöléssel vádolt személyekkel, hanem az erőszakos cselekményekkel vádolt összes, vagyis öt személlyel szemben nyújtottak be kárigényt. Az ügyvéd úgy vélekedett, hogy sok hasonlóság van a veszprémi és a korábban elkövetett olaszliszkai lincselés között. - A leghosszabb időre el kell zárni azokat, akik ezt a cselekményt elkövették, hogy megvédjék a társadalmat.

 

 

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.
Dossziénk a Cozma-tragédia hátteréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!