geológus, geográfus

2019.05.16. 16:00

Emléktáblát avattak Lóczy Lajos emlékére Csopakon

Emléktáblát avattak Lóczy Lajos geológus, geográfus születésnapja alkalmából csopaki házánál, a minap, amit Cserny Tibor nyugalmazott geológusmérnök kezdeményezett.

Kovács Erika

Molnár Judit, a Balatonfüred Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, önkormányzati képviselő beszédében felidézte, Lóczy Lajos a csopaki villából irányította 1891-1921 között a Balaton tudományos kutatását. Erről szóló monográfiája 32 kötetben jelent meg, és a Balaton környékének geológiája című művével a Magyar Tudományos Akadémia nagyjutalmát nyerte el.

Lóczy Lajos
Fotó: Wikipedia Commons

A Bakonnyal kapcsolatos tudományos kutatásai összekapcsolódtak a Balaton-felvidékkel. Balatonfüreden a róla elnevezett gimnázium falán tábla, és az intézmény előtt bronz mellszobra, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása áll. Sírköve a balatonarácsi református temetőben, emléktáblája a Füredi Panteonban, a róla elnevezett barlang bejáratánál és Zircen a Bakonyi Panteonban található. Füreden, Csopakon, Veszprémben utca őrzi emlékét.

A megemlékezésen Lóczy Lajos tudományos kutatásai előtt mások mellett a villa tulajdonosai, valamint Ambrus Tibor, Csopak polgármestere, Hári Lenke Balatonfüred alpolgármestere tisztelgett. A gimnázium diákjai gömöri népdalokat adtak elő, ugyanis Lóczy Lajos 1849-ben, a Gömör megyei Pozsonyban született. Balatonfüreden emlékére centenáriumi bizottságot hoznak létre, amelynek elnöki posztjára Cserny Tibort jelölik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában