a minőségre mennek, nem a mennyiségre

2018.07.23. 07:00

Finom sörök, jó zenék és remek hangulat Alsóörsön

Negyedik alkalommal rendezték meg a Sirály parkban a sörfesztivált. Bebizonyosodott ismét, hogy bár Alsóörs bortermelő vidék, mégis sokan szeretik a sört.

Szendi Péter

Kóczián László főszervező és Ferenczy Gábor alpolgármester, aki megnyitotta a negyedik alsóörsi sörfesztivált

Fotó: Szendi Péter

A legkedveltebb balatoni üdülőhely címet többszörösen elnyerő Alsóörsön ismét a sörről szólt minden. Öt napon keresztül habzott az élet, miközben jó zenék szóltak a nagyszínpadon. A fesztivált az önkormányzat nevében Ferenczy Gábor alpolgármester nyitotta meg. Elmondta, bár Alsóörsön sokan foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal, mégis jó döntést hozott az önkormányzat négy évvel ezelőtt, amikor Kóczián László és Gergely Ferenc ötletében fantáziát látott.

Kóczián László főszervező és Ferenczy Gábor alpolgármester, aki megnyitotta a negyedik alsóörsi sörfesztivált Fotó: Szendi Péter

- A szervezők megteremtik annak a lehetőségét, hogy nagyon finom, kuriózumnak számító söröket kóstolhatunk, ráadásul nagyszerű programokat, műsorokat hoznak Alsóörsre. A világbajnokság miatt egy hatalmas LED kivetítővel leptek meg bennünket, így szurkolói zónát is létrehoztak, a jó foci mellé pedig finom, hideg sör párosul. Remélem, hogy ez egy hosszú távú kapcsolat lesz, az önkormányzat a jövőben is támogatja a programsorozatot. Ferenczy Gábor szőlészettel, borászattal foglalkozik, de nyáron a finom barna sört szereti, melyből szép számmal akadt a sörfesztiválon.

– 2014 januárjában fogant meg bennünk az a gondolat, hogy az északi parton, mely a borairól híres, csináljunk egy sörfesztivált. Megkerestük az alsóörsi önkormányzatot az ötlettel. Szerencsére nyitottak voltak és támogatták mindezt. Az első sörfesztivál közös szervezésben valósult meg. Most mintegy húsz sörfőzde, közel 100 sörfajtáját lehet megkóstolni a rendezvényen. Mi a minőségre megyünk, nem a mennyiségre – tájékoztatta lapunkat Kóczián László főszervező.

Az érdeklődők cseh, német, belga és magyar sörök közül választhattak. A kézműves és a gyümölcs ízesítésű sörök szintén nagyon népszerűek voltak a fesztivál idején. Katona Csaba történész a rendezvény ideje alatt sörtörténeti előadást is tartott. Szerinte a magyar ember olyan, mint a jó kazán: vegyes tüzelésű, megiszik mindent. Ennek pedig a legfőbb oka az, hogy amikor a filoxéra az 1880-as évek elején kiirtotta a borszőlőt, akkor valamit inni kellett a bor helyett. Pótolni kellett a bort sörrel. – Nyugodtan mondhatom, hogy a Balaton-felvidéken sört inni nem szentségtörés, minden valamirevaló településen – a borászok mellett – mindig is működött sörfőzde. Ne feledjük Luther Márton szavait, miszerint: „Hogyan kell élni? Olvassunk okos könyveket, együnk jó ételeket és igyunk jó sört.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában