Ezüstjodid a felhőkben

2019.04.26. 07:00

Idén korábban indult a jégkárelhárítás

Az egy éve működő országos jégkár-elhárító rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Idén két héttel korábban élesítették a hálózatot.

Sági Ági

A kárelhárító csökkenti a jégdarabok méretét Fotó: Archív

A jégeső-elhárítás elve, hogy országszerte 986 helyszínen, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vészjelzései alapján működtetett generátorokkal ezüstjodid-tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlik a felhőkbe, és ott csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét. Így ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a méretük kisebb lesz, lassabban esnek lefelé, hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban. Ennek nyomán pedig jelentősen csökken a méretük, vagy akár teljesen el is olvadnak.

A kárelhárító csökkenti a jégdarabok méretét. Fotó: Archív

– A rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Tavaly volt az elmúlt harminc év legzivatarosabb tavasza és nyara. Volt olyan hónap, hogy a generátor üzemeltetője 27-szer kapcsolta be a gépet, és mégis elmondható, hogy a jégkár 70 százalékkal, a jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül harmadára csökkent. A rendszer működtetésével tízmilliárd forintos nagyságrendű kárt előztünk meg a mezőgazdaságban, a polgári, állami és ipari létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban. Ugyanis a jégkármérséklő rendszer nemcsak az agráriumot szolgálja, hanem a lakosságot és az ipart is – mondta el Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei Szervezetének elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Újdonság, hogy idén már két héttel korábban, április 15-től készenlétbe helyezték a rendszert, ami szeptember 30-ig működik majd. Fejlesztették a generátorkezelők mobilfelületét, és ezentúl az OMSZ részletesebb előrejelzést küld a kezelőknek. A jégbejelentések ezentúl automatikusan az OMSZ-hez érkeznek, ami javítja majd a beavatkozások hatékonyságát. Veszprémben 48 talajgenerátor működik riasztás esetén, ebből öt automata, 43 manuális működtetésű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában