igazi ősz az utakon

2018.11.13. 07:00

Ködös időben fokozott figyelemmel vezessünk!

Megérkeztek az első őszi ködök megyénkbe, péntek óta gyakran nehezíti a közlekedést a párás levegő.

Kovács Erika

A gyalogátkelőhelyet lassan közelítsük meg

Fotó: Penovác Károly/Napló

A látótávolság mindössze néhány méter, a rendőrség a biztonságos közlekedésre hívta fel a figyelmet.

– A köd különösen a lakott területen kívül lehet veszélyes, ahol a páraréteg gyakran átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és ilyenkor a közvilágítás sem segíti a közlekedést, jegyezte meg Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens.

A gyalogátkelőhelyet lassan közelítsük meg
Fotó: Penovác Károly/Napló

Hozzátette: ködös útszakaszokon csökkentsük a sebességet, akár jóval a megengedett sebesség alá is. Növeljük a követési távolságot, mert ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos távolságot, és lehetőleg ne előzzünk. Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen csökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel kell számolnunk. Használjunk ködfényszórót, illetve tompított fényszórót. A távolsági fényszórót ne használjuk, mert az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan, fehér falat képez. A jármű láthatóságáért a fényszórókat, a hátsó lámpákat és az irányjelzőket tartsuk tisztán, ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is, töltsük fel az ablakmosó tartályt téli folyadékkal.

A belső párásodás elkerülésére kapcsoljuk be a légkondicionálót, a levegőt a szélvédőre irányítsuk, és figyeljünk a hátsó szélvédő páramentesítésére is.

Számítsunk az úttesten gyalogosra, kerékpárosra, vagy lassú, illetve meghibásodott járművekre. Ha kiszállunk az autóból, lakott területen kívül mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, tanácsolta a rendőrségi sajtós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában