tanuljunk

2019.05.17. 07:00

Öt hely, amit rossz időben is érdemes felkeresni a múzeumok világnapján Veszprém megyében

Ne vegye el az időjárás a kedvünket, a múzeumok világnapján látogassuk meg valamelyik helyi kiállítóteret. Ehhez adunk most néhány ötletet.

A zirci múzeum Fotó: Szauer Annamária

Bakonyi Természettudományi Múzeum

A zirci múzeum Fotó: Szauer Annamária

A zirci intézményt 1972-ben nyitották meg azzal a céllal, hogy feltárják és megőrizzék a Balaton-környék természet- és társadalomtudományi ismereteit. Geológiai szedete volt a vármegyei múzeum első természettudományos gyűjteménye. Változatos módon mutatja be a Bakony sokszínű élővilágát, madarait, rovarait, kisemlősei és ásványait. Emellett mamutcsontvázat és trófeakiállítást is láthatunk.

Megtalálható Zircen a Ciszterci Apátság épületében.

Kékfestő Múzeum Pápa

Ha szeretnénk egy szép, ősi mesterséggel megismerkedni akkor Pápa felé vegyük az irányt. A Kékfestő Múzeum az egykori Kluge-féle kékfestő üzem épületében találhatják meg az érdeklődök. Az üzem 1956-ig működött, ezután az épületegyüttes és az egész berendezés műemléki védelem alá került, majd később múzeummá alakították.

A fogadóteret a korábbi foglalkoztató helyén alakították ki a Kékfestő Múzeumban
Fotó: Laskovics Márió/archív

Időközönként helyet ad ma is tevékenykedő kékfestők munkának. Állandó kiállításai között szerepel a Kluge család kétszáz éves története és a kékfestés technikai részleteinek bemutatása. Emellett megtekinthetjük Bódy Irén érdemes művész, akadémikus életművének és A magyarországi kékfestő műhelyek és mesterek című kiállítást is.

Megtalálható a Március 15. téren:

Babamúzeum Tihany

Nem csak gyerekek, de felnőtt számára is kihagyhatatlan a tihanyi Babamúzeum. Jelenleg körülbelül ötszáz játékból áll a kiállítás, melyeket jelenetekbe rendezve nézhetünk meg. Ehhez társulnak a korhű berendezések – színház, lakás, szatócsbolt, konyha felszerelések – ami nagyban növeli az élmény hatását.

Fotó: wikipedia.hu

Ezen kívül a múzeum egy részében újonnan készített művészi babákon mutatják be a magyar népviseleti kultúra legjellegzetesebb öltözeteit.

Megtalálható a Visszhang utcában:

Jókai villa – Jókai Mór Emlékház

A Jókai Mór Emlékház 1954-ben nyílt meg Balatonfüreden, a művész egykori, saját maga által építtetett villájában. A magyar irodalom egyik leghíresebb írója közel huszonöt évig töltötte a nyarakat a Balaton-partján. Nyaranta ritkán hagyta el a települést, feleségével együtt csak ősszel költözött vissza Budapestre. Írásaiban is gyakran megjelenik a tó szép és veszedelmes oldalai is.

Fotó: wikipedia.hu

Itt írta a legnépszerűbb regényét az Aranyembert is. Felesége halála után eladta a kúriát. Az író halálának ötvenedik évfordulóján nyílt emlékmúzeum az épületben. 2010-től az eredeti alaprajz és funkciók alapján helyreállított formában tekinthető meg.

Megközelíthető Balatonfüreden, a Honvéd utcából.

Trianon Múzeum Várpalota

A várpalotai Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, amely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik.

Forrás: wikipedia.hu

A múzeumban bemutatott anyag a Kárpát-medence viszonylatában egyaránt felöleli a trianoni diktátum történetét és következményeit, bemutatja az I. világháborút követő irredenta mozgalmak, az anyaországhoz időlegesen visszacsatolt egyes országrészek hazatérésének pillanatait, a II. világháború eseményeit, és a háború utáni, magyarokat sújtó kollektív megtorlásokat.

Megtalálható a várpalotai Zichy-kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában