veszprémieket kérdeztünk

2019.02.14. 07:00

Valóban a szerelmesek ünnepe a Valentin-nap?

Az angolszász országokban február 14-én tartott Valentin-napnak Szent Bálinthoz, a szerelmesek védőszentjéhez kötődő vallási eredete mára elhomályosult, a helyét a szerelemünnep, a szívecskés plüss és a közös wellnesshétvége vette át.

Leitner Vera

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az utca emberét arról kérdeztük, mit jelent számára ez a nap, miként vélekedik a mára Magyarországon is egyre nagyobb teret követelő ünnepről.

Vassné Kiss Katalin szerint kissé gyerekes, inkább a fiataloknak és elsősorban a vásárlóknak szóló ünnep a Valentin-nap. Férjével az év folyamán többször, különösebb ok nélkül is megajándékozzák egymást olykor, mivel úgy gondolja, ez fontos egy kapcsolatban.

Ruzsás Norbert és Biró Dóra a Laczkó Dezső Múzeum Hősök Kapuja Kiállítóhelyén a házasság hete alkalmából elhelyezett óriás szív ablakából néz a kamerába Fotó: Penovác Károly/Napló

Kulman Kitti is ezen az állásponton van, ami a Bálint-napot illeti, mint mondja, egész évben odafigyelnek arra párjával, hogy ne csak egy napról szóljon a szerelem, ahogy családtagjait sem csupán karácsonykor szereti az ember.

Biró Dóra és Ruzsás Norbert úgy véli, túlságosan is nagy a felhajtás a Valentin-nap körül, sőt, egyenesen klisé ma Valentin-napozni.

– A párommal nem ünnepeljük ezt a napot, mert úgy gondolom, szükséges az, hogy folyamatosan meglepjük egymást, nem csak ekkor kell szeretni a másikat. Sokaknál látom, hogy ilyenkor fotókat készítenek a Valentin-napra kapott ajándékról, majd ezeket megosztják a közösségi médiában, miközben köztudott, hogy kettejük kapcsolata borzalmas. Ez inkább a kirakatnak szól – véli Biró Dóra, akinek legjobb barátja, Ruzsás Norbert hasonlóan látja a szerelmesek ünnepét.

– Marketinggel mindent el lehet adni, ezért a nagy felhajtás ilyenkor a boltokban a Valentin-nap körül – tette hozzá Norbert. A fiatalok egyetértettek abban, hogy bizonyára akadnak olyan párok, akiknek valódi tartalomról, tényleges odafigyelésről szól ez a nap, ám úgy látják, ők alkotják a kisebbséget.

Gróber Anita úgy véli, jó dolog a Valentin-nap megünneplése, hiszen február 14-e amolyan emlékeztetőül szolgál a hétköznapokban arra, mi és ki az igazán fontos. – Legalább egy évben egyszer ráébreszti, külön figyelmezteti az embereket a párjuk fontosságára – mondta el Anita, aki úgy látja, egy közös program megszervezésétől kisebb-nagyobb apró meglepetésekig bármi beleférhet ebbe a napba, ami a szerelem fontosságára emlékezteti a párokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában