Felsőörs

2016.10.17. 19:30

Társadalmi támogatással védenék meg a Malom-völgy természeti értékeit

Felsőörs - Védjük meg a felsőörsi Malom-völgyet! címmel jelent meg felhívás a www.peticiok.com weboldalon, hogy minél nagyobb lakossági támogatást kapjon a Malom-völgy értékeinek megőrzésére irányuló helyi kezdeményezés.

Szendi Péter

- Miért is fontos a területet védetté nyilvánítani? Erre talán a legjobban azok tudnának válaszolni, akik látták a völgyet 50 évvel ezelőtt és még ma is látogatják. Akinek csak az elmúlt 20 évről vannak emlékei, azoknak is szembetűnhetett, hogy egyre több területet loptunk el a völgytől és egyre kevesebb benne az öreg fa. De aki csak tavaly költözött Felsőörsre, annak is feltűnhetett, hogy az idei fakivágás hagyatéka egy most is virító parlagfűmező lett a Malomvölgyi út Lovasra és a Királykúthoz vezető elágazásánál létrehozott erdei tisztáson. A védettséggel ezt a káros folyamot megállíthatjuk, mivel a felsőörsi önkormányzat olyan hatáskört kapna, amellyel beleszólhatna a völgyben folyó erdőgazdálkodási tevékenységbe - összegezte Szabó Balázs polgármester a petíció lényegét. Így például tilos lenne a völgyben a zárt lombkoronaszintet megbontani, öreg gyertyánokat kivágni és a védett növényekben gazdag részeken vegetációs időszakban erdészeti tevékenységet folytatni. A völgy védetté nyilvánítása már több évtizede napirenden van.

A Malom-völgy értékes erdeivel és zúgó patakjaival a helyi lakosság és az ide látogató turisták kedvelt kirándulóhelye
Fotó: Szendi Péter

Gyarmati József újságíró a Szabadföld című lapban már a 80-as években sürgette a védetté nyilvánítást, és mint önkormányzati képviselő az ügy érdekében is kiállt a 90-es évek elején. Kálmán Csaba is tett javaslatokat a 2000-es évek elején, hogy a Miske-tető és a völgy botanikai értékeit megmentsék. Legutóbb Bauer Norbert botanikus jelentetett meg egy cikket a Kitaibelia című szaklapban 2015-ben a Malom-völgyről. Ebben kifejti, hogy a terület országos védettségre érdemes az ott található ritka berkenyefajok miatt. Szerinte a legjobb megoldás a fokozottan védetté nyilvánítás és az erdőtervek szintjén az érintetlenség elérése lenne. Szóba került a területnek a nemzeti parkba történő bevonása is, készült bővítési terv is, de az elmúlt évtizedben erre egyetlenegy kormány sem adta áldását. - A fenti szomorú fejlemények fényében csak mi, helyi lakosok óvhatjuk meg a Malom-völgy még megmaradt természeti értékeit. Ehhez kérjük az internetes petíció aláírásával a támogatást, mivel komoly eredményeket a tárgyalások során csak akkor érhetünk el, ha nagyon magas a védetté nyilvánítás helyi támogatottsága. Az internetes felmérés csak tájékoztató jellegű, és az aláíró nevét sem kötelező megadni. Azonban mindenkit arra bátorítunk, hogy a nevét is adja meg az ügy sikere érdekében. A petíciót korhatártól függetlenül bárki aláírhatja - hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát a polgármester.

A Felsőörs közvetlen szomszédságában található Malom-völgy szemet gyönyörködtető szikláival, értékes erdeivel és zúgó patakjaival a helyi lakosság és az idelátogató turisták kedvelt kirándulóhelye.

A terület régen is nagyon fontos volt az itt élőknek, de még Eötvös Károly is egy fejezetet szánt a völgy szépségének a Balatoni utazások című híres könyvében. A felsőörsiek az iskolájukat és az egyik utcájukat is a völgyről nevezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!