Gazdaság

2012.08.30. 18:04

Sok a pollen a levegőben

Csopak - Veszprém megyében az idei másodszori parlagfű légi felderítését szeptember 3-tól végzi el a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, a földhivatalok munkatársaival.

Varga Ibolya

A légi felderítés során a hatóságok helikopterről készítenek felvételeket a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű, parlagfűvel fertőzött területekről úgy, hogy a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak. A Veszprém megyét érintő légi felderítést a Veszprém Megyei Kormányhivatal koordinálja. A hivatal célja többek között, hogy növelje a jelenlegi hatósági eljárás hatékonyságát. A légi felderítés a folyamatban lévő földi bejárásokkal párhuzamosan történik, de hatékonyabb. Az új módszerrel felmért, parlagfűvel szennyezett területek használói, tulajdonosai ellen hatósági eljárás indul. A felvételek alapján a földhivatal munkatársai jegyzőkönyvet vesznek fel, a növény- és talajvédelmi igazgatóság szakértői közérdekű védekezést rendelnek el, és növényvédelmi bírságot szabnak ki.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal kéri a földhasználókat, hogy még a légi felderítés megkezdése előtt gyommentesítsék a területüket.

A statisztikai adatok szerint a magyarok 2530 százaléka szenved valamilyen allergiás tünettől és másfél-kétmillió ember kifejezetten a parlagfű virágporára érzékeny. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) munkatársai tavaly dolgozták ki azt a hatfokú rendszert, amelyben a parlagfű pollenkoncentrációját fejezik ki. A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az országban helyenként (Pécs és Nyíregyháza térségében) fekete, a skálán ötödik szintű riasztás van érvényben. Ezeken a területeken ötszáznál több pollenszem lehet egy köbméter levegőben. Már ötven pollen súlyos tüneteket okoz. Az ország túlnyomó részére sötétbordó, negyedik szintű riasztást adtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!