Gazdaság

2009.01.07. 03:29

Balaton-felvidék - A világörökség része?

<b>Megyei körkép</b> - Bár a bizottság felállt a Balaton Fejlesztési Tanácson belül, sok még a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a világörökség része legyen-e a Balaton-felvidék.

Németh F. Bernadett

A kezdeményezés, hogy a Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei és környéke és Hévíz (főként a tó) a világörökség része legyen, nem új keletű, s kezdetek óta vita van arról, hogy mely területekre vonatkozzon, s milyen kategóriában a védettség. 

Lehetne ez kulturális örökség vagy természeti kincs. A múlt év végén felállt a Balatoni Fejlesztési Tanácson belül egy bizottság, mely hivatott az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket lefolytatni. 

A bizottság elnöke a keszthelyi országgyűlési képviselő, Mo-hácsi József, de mindhárom érintett megye egy-egy képviselőt delegált a grémiumba. Veszprémből Bóka István balatonfüredi polgármester vesz részt a bizottsági munkában szavazati joggal.

A benyújtandó pályázattal kapcsolatban több kérdés is nyitott, mert az érintett települések egy része még bizonytalan, és az sem körvonalazódott pontosan, hogy milyen kategóriában is pályázna a térség, amely most kultúrtájként szerepel a várományosok listáján. 

Felmerültek aggályok is, hogy érdemes-e a cím elnyerésére pályázni, mert például a beruházásokat, a beépíthetőséget korlátokhoz köti a világörökség részévé nyilvánítás. 

Mivel a Balaton-törvény ezt elég komolyan szabályozza, nem várható, hogy ha a világörökség része lesz, szigorúbb szabályok vonatkoznak az építkezésekre és a beruházásokra, mondta lapunknak Tihany polgármestere, Tósoki Imre. 

Ez egyelőre a polgármester személyes véleménye - a képviselő-testület nem foglalkozott még a témával -, de ő úgy véli, hosszú távon Tihany számára előnyt jelente a világörökség cím birtoklása.

- Sok turista kimondottan a világörökség részeit keresi fel - indokolta álláspontját az elöljáró. - Sok kérdésre azonban választ kell kapnunk ahhoz, hogy tisztán lássuk: mit hoz pontosan a világörökség cím a félszigetnek. Azt ugyan- is sejtjük, hogy a fejlesztések, beruházások tekintetében ez bizonyos korlátozásokat jelent.

Ez azonban a polgármester szerint nem újdonság a település életében, hiszen a nemzeti park részeként és a már említett Balaton-törvény miatt jelenleg is sok korlátozás van életben. Ráadásul a település nem az iparból, hanem a turizmusból él. Tósoki Imre a nyitott kérdések tisztázását, a konkrét válaszokat a BFT-s bizottságtól várja.

A BFT-s ad hoc bizottság tavasszal dolgozzza ki a cselekvési tervét, tudtuk meg Bóka Istvántól, aki előrebocsátotta: számára is új a helyzet. 

A bizottság feladata tisztázni, hogy milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a pályázat beadható legyen, hogy mely területeket érintsen, s azok a települések miként vélekednek a kezdeményezésről, valamint azt is, mely kategóriában pályázzanak. 

Bóka István az előzetes, egyelőre szerény információk alapján úgy véli, a Balaton-felvidék nyerhet az ügyön. A Balaton-törvénynél szigorúbb szabályozásokat nemigen hozhat, de a térség turisztikai palettán elfoglalt pozícióján erősíthet a világörökség része cím. A státus pénzeket hozhat beruházásokhoz a térségbe. A pályázatot a tervek szerint 2010-ben nyújtják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!