Gazdaság

2016.05.31. 17:40

Nem jut pénzéhez a szolgáltató

Veszprém - Mit szállít az autó? Kukát, kukát! Mit szállít az autó? Kukásautó! - A kisgyermekesek biztosan ismerik ezt a kis dalt, de vajon meddig szállít még kukát az autó?

Piltman-Horváth Barbara

Ez nem tréfa: az április 1-jével megalakult Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), vagy népszerű csúfnevén a kukaholding vette át a lakossági szemétdíjak beszedését. A vagyonkezelőnek kifizetett díjat aztán később visszaosztanák a konkrét szolgáltatást végző cégeknek. Csakhogy ez eddig nem történt meg, és aggasztó, ha továbbra sem fizetnek, csődbe mennek a közszolgáltatók.

Az egyik legnagyobb, 108 település szemétszállítását végző Zöld Híd Régió Non-profit Kft. levélben fordult a katasztrófavédelmi igazgatósághoz és az NHKV-hoz, írta a Magyar Nemzet. Írásukban azt fogalmazták meg, ha továbbra sem tud fizetni a vagyonkezelő, akkor júliustól nemcsak bért nem fognak tudni fizetni munkavállalóiknak, de a szolgáltatást sem tudják elvégezni, azaz nem tudják elvinni a szemetet. Amennyiben a közszolgáltató nem tudja vállalni a szemétszállítást, a katasztrófavédelemhez kerül a kötelezettség, de nyilván nem ez a legideálisabb megoldás. A finanszírozási problémák megoldására pályázatot írt ki a vagyonkezelő a közszolgáltatók számára. Az igénylést a NHKV Zrt. honlapján nyújthatják be a társaságok. Havi kompenzációt kérhetnek ugyan, de egy negyedévben csak egyszer nyújthatnak be igényt, így jól meg kell gondolni, mikor kérik a segítséget. A támogatás maximális összege a 2016. április 1-jétől június 31-ig terjedő időszakban kiszámlázott közszolgáltatási díj legfeljebb 60 százaléka lehet. Ha elutasítják a kérelmet, legközelebb csak a következő negyedévben nyújthat be újabb kompenzációs kérelmet.

Sem a szolgáltató, sem a lakosság nem szeretné, hogy bele- fulladjunk a szeméthalomba

Az NHKV eddig a számlázáshoz szükséges adatállomány fogadását sem tudta megoldani, helyette bérszámlázást ajánl, azonban ez a közszolgáltatók számára nem jelent megoldást. - A koordináló szervezettel való folyamatos konzultációk alapján annak lehetőségét sem szeretnénk elvetni, hogy az átmeneti időszakban továbbra is társaságunk számlázza az általa elvégzett közszolgáltatás díját az ügyfeleinek, és majd a már működő közpon-ti számlázás mellett elszámol a koordináló szervezettel - mondta megkeresésünkre Péter Gábor, az Avar Ajka Városgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

- Célunk természetesen az, hogy az NHKV Zrt.-vel együttműködve a közszolgáltatás folyamatos ellátását ügyfeleink megelégedésére biztosítsuk.

Nem rózsás a helyzet az ajkai közszolgáltatónál sem, a rezsicsökkentés is megtépázta a költségvetésüket, de az ingyenes szolgáltatásnyújtás még inkább megnehezíti az életüket.

Péter Gábor elmondta, céljuk, hogy a szemét elszállítását folyamatosan biztosítsák Fotó: Penk Tímea/archív

- Jelenleg nem prognosztizálható pontosan, hogy a koordináló szerv a majdan beszedett közszolgáltatási díjból mikor és milyen számítási metódus szerint fog a közszolgáltatók számára úgynevezett szolgáltatási díjat átutalni. Ez a mostani információk szerint augusztus előtt nem fog bekövetkezni. Azon dolgozunk a szolgáltatási konzorcium többi tagjával együtt, hogy az átmeneti időszak finanszírozásához a koordináló szervtől díjelőleghez jussunk, azonban még ennek a rendszere sem kidolgozott. Hiányoznak a részletszabályozást szolgáló miniszteri rendeletek - fogalmazott az ügyvezető.

Péter Gábor szerint az átmeneti - várhatóan fél évet is meghaladó - időszak finanszírozása igen jelentős nehézséget okoz a társaságnak, hiszen a szolgáltatást elvégző dolgozóiknak a munkabért, annak járulékait, a munka- gépek, járművek ellátásához szükséges üzemanyagot, az adókat és a működéshez nélkülözhetetlen eszközöket határidőre ki kell fizetniük, és nonprofit vállalkozásként ennek finanszírozására nincsenek tartalékaik.

- A szolgáltatás költségeinek fedezése eddig is csak állami veszteségpótlással volt lehetséges, mert a rezsicsökkentésről szóló törvény bevezetése óta a társaságunk által elvégzett szolgáltatás műszaki tartalmára az ügyfelek által fizetett díj nem nyújt teljes fedezetet. Az átmeneti időszakban a közszolgáltatás zavartalan ellátását, működőképességünket tulajdonosaink segítségével, banki hitel igénylésével és az NHKV Zrt.-től díj-előleg igénylésével próbáljuk megőrizni - vázolta a finanszírozási probléma lehetséges megoldását az ügyvezető.

Bár már két hónapja indult a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyon-kezelő Zrt, még mindig sok a kérdőjel a működéssel és a közszolgáltatók finanszírozásával kapcsolatban. Ahogy a mondás tartja: a türelem rózsát terem - azonban abból nem lehet gazdálkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!