Gazdaság

2009.07.21. 02:28

Sokan vesznek gépet

Budapest - A vártnál több gazdálkodó nyújtotta be támogatási kérelmét mezőgazdasági gépek és technológiai berendezések beszerzésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeihez a július 15-én lejárt egy hónapos kérelmezési időszak alatt.

Varga Ibolya

A másfél év után újból megnyílt lehetőséggel több mint négyezer-nyolcszázan éltek, a támogatási igény hozzávetőlegesen 36 milliárd forint, ami meghaladja a rendelkezésre álló 30 milliárdos géptámogatási keretet, amelyből mintegy 115 milliárd forint ilyen jellegű beruházás valósítható meg. 

Az MVH az előzetesen meghirdetett szempontokat figyelembe véve bírálja el a beérkezett kérelmeket, és az elért pontszám szerinti rangsor alapján dönt a támogatási igények jóváhagyásáról, illetve az elutasításról. 

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott, vissza nem térítendő támogatás mértéke az összes elszámolható költség 25 százaléka, az állattenyésztésben használt, úgynevezett kiemelt gépek esetén 35 százalék, s a támogatás összege legfeljebb 200 millió forint. 

A korábbi géptámogatási program végrehajtására két évük volt a kedvezményezetteknek, most pedig az igénybe vett támogatással már október 1-je és 31-e között el kell számolniuk. 

Erre a támogatási formára egyébként 2007-ben lehetett először kérelmet beadni, akkor 4500 volt a jóváhagyott igények száma. Az ebből származó kötelezettségvállalás 41,5 milliárd forint, amelyből eddig 37 milliárd átutalása már megtörtént. 

A hátralevő beruházásokat legkésőbb jövő év elejéig kell befejezni, aztán az attól számított egy éven belül lehet még kifizetési kérelmeket beadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!