Gazdaság

2010.05.04. 16:38

Szabadpiacon a városi cég

Veszprém - Évi harmincmillió forintot takarít meg a közüzemi zrt. azzal, hogy a szabadpiacon szerzi be a villamos energiát. A városi közvilágításon ugyanennyit spórolnak meg, s most készítik elő az önkormányzati intézmények energiaszükségletének szabadpiaci beszerzését is.

Németh F. Bernadett

A piaci modell működését a villamos energiáról szóló 2007-es törvény szabályozza. A teljes piacnyitás azt jelenti, hogy 2008. január 1-jétől minden fogyasztó, a lakossági fogyasztókat is beleértve szabadon választhat áramkereskedőt. Ez a lehetőség a részleges piacnyitás keretei között 2004. július 1-jétől a nem lakossági fogyasztók körében már folyamatosan adott volt.

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ Zrt.) a villamosenergia-piacra lépését 2009. év második felében az adatok gyűjtésével kezdte meg, tudtuk meg Göttlinger László vezérigazgatótól.

- A pontos fogyasztás ismeretében a legjobb ajánlatot tevő E.ON Energia Szolgáltató Kft.-vel kötöttük meg a szerződést a 2010. január 1-jétől 2010. december 31-ig terjedő időszakra. Vonatkozik ez a Házgyári és a Kistó úti telephelyeinkre, a Veszprém Arénára, a szeméttelepre, a kazánházainkra, a hozzájuk tartozó hőközpontokkal, a vásárcsarnokra, a temetőkre, valamint a bérleményeinkre.

Ez összesen 121 fogyasztási helyet jelent. Az optimálisan megkötött szerződésnek köszönhető, hogy a tavalyi évhez viszonyítva az első két hónapban a villamosenergia-költségeink 18-44 százalékkal csökkentek a fogyasztás és a lekötött teljesítmény függvényében. Ez azt jelenti, hogy erre az időszakra a megtakarításunk mintegy 5,5 millió forintot tesz ki. Éves szinten a megtakarítás mintegy 30 millió forintot jelent.

A veszprémi önkormányzatnál a városfejlesztési iroda irányításával, a közüzemi zrt. szakmai segítségével közbeszerzésre írták ki a közvilágítási áramellátást, ennek eredményeként 30 millió forintot takarít meg a város.

A sikeren felbuzdulva a sor a városi intézményekkel folytatódik, szabadpiacra való kilépésüket most készítik elő. 

- A VKSZ Zrt.-hez tartozó földgázfogyasztási helyek földgázbeszerzése az elmúlt három évben már szabadpiacról történt, folytatta a vezérigazgató. - A VKSZ Zrt. ajánlati felhívást tett közzé a 2010-2011-es évre vonatkozóan is, melyet 11 kereskedő részére küldött meg. Első körben nyolc ajánlat érkezett. Az ajánlatot tevők közül a legjobb ötöt az ajánlatkérő elektronikus aukcióra hívta.

Az aukcióra öt ajánlattevő jelentkezett be, de ténylegesen csak három, a kiírásnak megfelelő licit érkezett. A licitálás eredményeként a "nyomott" nyitó árhoz képest 0,1 Ft/köbméterrel alacsonyabb árat ajánlott fel a nyertes Fővárosi Gázművek Zrt.

A nyertes árajánlat a VKSZ Zrt. jelenlegi szerződéséhez képest is megtakarítást mutat, melynek értéke 0,96 forint köbméterenként, azaz nettó 6,9 millió forint évente. Jelenleg a kereskedelmi szerződés végleges egyeztetése folyik.

A szakemberek szerint a városi intézményeknek a gáz-szabadpiacra való kilépése jelenleg nem indokolt.

Az egész város villamosenergia- és földgázfelhasználási költségeit átvilágítja a WATT - Erősáramú Tervező, Szerelő és Szolgáltató Kft. a VKSZ Zrt közreműködésével. A városi energiastratégia kialakításával a VKSZ Zrt.-t bízta meg nemrégiben a megyei jogú város képviselő-testülete.

Az elektronikus földgáz-aukcióra az öt legjobb ajánlattevőt invitálta meg a közüzemi zrt., de csak hárman feleltek meg. Az árverés főbb feltételei:
 
- Földgáz szállítása a VKSZ Zrt.-hez tartozó 10 fogyasztási hely részére, tizenkét hónap időtartamra.
 
- A leendő szerződéses időszak 2010. július 1-jétől indul.
 
- A felhasználandó mennyiség: 7 233 000 köbméter 12 hónap alatt.
 
- Az ajánlattevő cég képviselői meghatározták továbbá az éves és napi gázmennyiségre vonatkozó toleranciaszintet és emellett még az egyéb fizetési feltételeket is.
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!