Marcalgergelyi

2019.01.29. 07:00

Tevékeny évet zártak rengeteg fejlesztéssel

A 2018-as év elején több felújítást, fejlesztést beterveztünk a képviselő-testülettel, amikor a község költségvetéséről döntöttünk. A kitűzött fejlesztések közül szinte mindegyiket meg tudtuk valósítani – emelte ki Szabó Balázs, Marcalgergelyi polgármestere.

Polgár Bettina

A falu vezetője kifejtette, felújították a művelődési ház vizesblokkját és lefestették a beltéri ajtókat. A munkálatok csaknem 677 ezer forintba kerültek, ebből közel 125 ezer volt pályázati támogatás.

– A Hársfa utca páros oldalán felújítottuk a járdát, aszfaltos burkolat készült több mint nyolcmillió forintból, melyet pályázati támogatásból, illetve csaknem hárommilliós saját forrásból finanszíroztunk – tájékoztatott Szabó Balázs.

Hozzátette, emellett elszállították a temetőből a hulladékot. Megújult aszfaltból az óvoda bejáratánál található járda is, továbbá térkövezték az önkormányzat udvarát és az orvosi rendelőnél lévő feljárót. Így már az idősek is könnyebben közelíthetik meg a rendelőt. Ezekre több mint ötmillió forintot költöttek.

– A Kossuth utcai pihenőpark kialakításának első üteme megtörtént. A területen egy romos elhanyagolt épület helyén egy kis tavat alakítottunk ki. Idén a tó fölé egy kis híd épül, kiülőket, padokat, asztalokat helyezünk ki, valamint növényeket telepítünk mintegy 2,3 millió forintból.

Marcalgergelyi polgármestere rámutatott, az összes felújítás, fejlesztés értéke meghaladta a 16.5 millió forintot, melyhez 5,2 millió forint pályázati támogatást nyertek el, illetve közel 11,3 millió forint saját forrást használtak fel.

– A fejlesztéseken túl jelentős összeggel járultunk hozzá a helyi óvoda fenntartásához, az intézményhez ragaszkodunk, mert egy kistelepülés utolsó „vára” az óvodája. Ha az is megszűnik, a falu elöregszik, nem költöznek ide fiatalok, és az elnéptelenedés lesz a jellemző. Az óvodát közösen tartjuk fent Vinár községgel, az összes hozzájárulásunk közel 3,5 millió forint volt, melyből Vinár 1,1 millió forintot átvállalt – hangsúlyozta Szabó Balázs.

Kiemelte, a 2018-as esztendő végén terven felül tíz óvodai ágyat vettek csaknem 400 ezer forintból. Idén további tíz ágyat szeretnének vásárolni, így az összes elöregedett óvodai ágyat lecserélhetnék.

A község vezetője megjegyezte, tavaly a szokásos rendezvényeinket (nőnap, falunap, nyugdíjas találkozó, véradók köszöntése) szintén saját pénzből szervezték. – A legnagyobb rendezvényünk a falunap volt, melyen színpadi fellépőkkel, bűvészműsorral, vacsorával, és bállal vártuk a lakosságot, valamint az érdeklődőket. Az évzáró karácsonyi műsort a nemesszalóki iskolások adták elő – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!