Krimi

2024.03.25. 12:50

Százmilliós kártérítést kapnak a West Balkán diszkóban meghalt tinik családjai

A bíróság 110 millió forint kártérítést ítélt meg a lányok családjainak, amihez hozzáadódik még az évek alatt felhalmozódott kamat is.

Korabeli felvétel a West Balkán szórakozóhelyről

Forrás: Origo

Fotó: olvasói fotó

A West Balkán ügyben összesen három embert ítéltek el, nekik 110 millió forintot, valamint ennek az 52 millió forintos kamatát és a 1,5 milliós költségtérítést is ki kell fizetniük.

A 2011 januárjában történt tragédiában 3 lány halt meg.

Két lány családja perelte be a felelősöket, akik mostanra kiszabadultak a börtönből – írja a VG.hu. 13 évvel ezelőtt a a Nyugat téren lévő West Balkán szórakozóhelyen Noise night Life néven tartottak egy rendezvényt. A több szintes épületben több DJ is fellépett.

Az ítélet szerint a szórakozóhelyen 300 embert tudtak volna biztonságosan beengedni, ehhez képest a szervezők 4200 karszalaggal készültek.

A Nyugati téren már korán kígyózott a sor, mert aki hamarabb érkezett, az olcsóbban vehette meg a belépőt. 

Az okozta a tragédiát, hogy a bulizók a szűk lépcsőházban két irányba is özönlöttek, hogy különböző szinteken tudjanak szórakozni. A téren közben gyorsítva engedték be azokat, akik még kint várakoztak. Később, nem tudni hogy miért, pánik tört ki a tömegben, ami miatt az emberek riadtan menekültek ki az épületből, közben pedig összepréselték egymást a szűk lépcsőházba.

A tömeg három lányt halálra taposott.

A kártérítés az ügyvezető és a két szervező ellen indították a szülők. 2013-ban mindhármukat elítélte a bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A szülőknek 30-30 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság. Azonban ketten eredetileg 25 millió forintot kértek, ezért ők ezt az összeget kaphatják. A testvéreknek fejenként 10-10 millió forint jár.

Az Origo itt írt részletesen a tragédiáról a 10 éves évfordulón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában