Egyházi kiadók

2023.05.15. 16:15

Erdő Péter bíboros nyitotta meg a 30. Szent István Könyvhetet

Megkezdődött a 30. Szent István Könyvhét hétfőn Budapesten, a péntekig tartó rendezvényen a budapesti Ferenciek terén 29 könyvkiadó közel 7000 kiadvánnyal, köztük 47 könyvheti újdonsággal várja az érdeklődőket – írja az MTI.

MW

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszédet mond a beszédet mond az idei Stephanus-díjak átadóünnepségén a fővárosban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápa termében 2023. május 15-én. A Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díja, amelyet 1993-tól az évente megrendezett Szent István-könyvhét megnyitóján adnak át irodalmi és teológiai kategóriában

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A könyvhetet Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

A bíboros a könyvkiadásról szólva felidézte az editio és editor szavak történetét. A klasszikus római világban az editor a gladiátorok gazdája vagy a gladiátorjátékokat finanszírozó nagyúr volt, az editio pedig a nagy esemény, ünnep, amikor kivezették a publikum elé a gladiátorokat, hogy megvívják harcukat a tömeget szórakoztató, véres játék során – mondta.

Erdő Péter párhuzamot vont a mai könyvkiadás és a gladiátorjátékok között, kiemelve, amikor egy-egy új könyv megjelenik, az editio, ünnep, a könyvek pedig küzdelemre hivatottak. Azért „mennek ki a pályára”, hogy küzdjenek, de általában nem egy ideológiai ellenfelet kell legyőzniük, hanem az érdektelenséget vagy a mai világra jellemző pesszimizmust.

A bíboros értékelése szerint az idei Szent István Könyvhét „parádés” editio, minden a könyvhétre megjelent könyvben „találunk olyat, ami segíthet legyőzni a félelmet és a szomorúságot”.

Farkas Olivér, a SzIT igazgatója ismertette: a könyvhéten 36 szerző dedikálja műveit, a könyvheti programok megtalálhatók a könyvhét katalógusában, illetve a rendezvény honlapján, a szentistvankonyvhet.hu oldalon.

A seregszemlén megjelenő kiadókat sorolva jelezte, a magyarországi szerzetesrendeket az Agapé, a Bencés, a Don Bosco és a Jezsuita Kiadó, a protestáns egyházi közösségeket a Harmat, a Kálvin János, a Luther Kiadó, valamint a Magyar Bibliatársulat Alapítvány képviseli.

A részt vevő katolikus egyházi kiadók közül többek között a Jel Kiadót, a Szent Gellért Kiadót és a Szent István Társulatot, a magánkiadók közül pedig egyebek mellett a Kairosz, a Lazi, a L'Harmattan és a Tinta Kiadót említette.

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke a könyvhétre megjelent könyveket bemutatva kiemelte Marton József: Az Úr feddhetetlen szolgája. Márton Áron püspök küzdelmei és segítőtársai című tanulmánykötetét.

Megemlítette Sáry Pál: Az ókeresztény állambölcselet vázlata című könyvét és a Szent István Kézikönyvek sorozatban megjelent Középkori keresztény gondolkodók lexikonát.

Kiemelte Robert Sarah bíboros Mindörökké című, a papságról szóló könyvét, megjegyezve, hogy a papi hivatás kérdésköre az egyház számára központi probléma az elmúlt és a következő évtizedekben.

Beszélt a Jezsuita Kiadó gondozásában megjelent japán katolikus szerző, Endó Súszaku Csodálatos bolond című regényéről, amelynek fontos témája a különböző kultúrák találkozása.

Marilyn Chandler McEntyre: Amikor búcsúzni kell. című, a Harmat Kiadónál megjelent könyvéről szólva megjegyezte, életünk egy részében a legtöbben gondozóvá, egy másikban pedig gondozottá válunk. A könyv ezekkel az időszakokkal és a gyásszal, az elengedéssel foglalkozik.

Megemlítette továbbá a Vigilia Kiadó kétnyelvű, magyarázatokkal kiegészített Rilke-kötetét és a bencés szerzetesek, diákok, öregdiákok imáit összegyűjtő Esti imák Pannonhalmáról című kötetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában