helyi arcok

2018.03.01. 11:07

K. Nagy György fazekas szerint a kézzel készített edény az igazi

K. Nagy Györgynek, a balatonalmádi iparművésznek talán előre meg volt írva az útja: családja már generációk óta adja tovább a fazekasság fortélyait.

Szauer Annamária

A Vörösmarty téri vásáron

Tudását olyan szintre emelte, hogy 2011-ben megkapta a népi iparművész címet is. Sorozatunkban most őt kérdeztük.

Mikor és miért kezdte el a fazekas mesterséget?

Gyerekkoromban kezdtem, már akkor szerettem az agyagot, a sarat.

A Vörösmarty téri vásáron

Mindegyik igazi korongozott edény

Milyen technikával dolgozik?

Minden edényt kézzel korongozom. Nem gipszformába öntött vagy bekorongozott edények. Mindegyik igazi, kézi korongozott edény.

Készül az edény

Családja régóta foglalkozik a fazekassággal. Szerették volna szülei, nagyszülei, hogy továbbvigye a mesterséget?

A család az 1581-es dézsmajegyzekben már szerepelt. Igen, szerették volna, ha ezzel foglalkozom. De én is szerettem volna továbbvinni a mesterséget.

A büszke mester

Az 1852. évben az iparkamarai jegyzékben 48 fazekas családot tartottak számon, köztük K. Nagy Gábort. Az 1920-30-as évekre tulajdonképpen csak a Fazekas és a K. Nagy család maradt meg Nádudvaron.

Nagyapám (K. Nagy György, 1913-85) és édesapám (K. Nagy György, 1947-1981) után édesanyám (Dobiné Vass Júlia, 1949-) vitte tovább a családi hagyományokat. Az Ő segítségével tudtuk később felvenni a családi fonalat.

Melyik a legkedvesebb edény, tárgy, amit készített vagy szeret készíteni?

A lapos 3-4 és a szintén lapos 5-6 literes kemencés pecsenyesütők. Nem csak készíteni, hanem használni is ezeket szeretem a legjobban. Szerintem ezek a legjobbak. Az edényt nem kell beáztatni. Belül bekenem zsírral, bele teszem az egész besózott kacsát és már mehet is a sütőbe vagy az előfűtött, majd visszahűtött 180-200 C fokos kemencébe.

Ezek nem díszedények

Hol látja legszívesebben az elkészített tárgyakat? Kiállító termekben vagy ahol napi használatban vannak?

Napi használatban, sütőkben, kemencékben. Ezek nem díszedények.

Sok finomságot elbírnak ezek az edények

2011-ben megkapta a népi iparművész címet. Mit jelentett Önnek ez az elismerés? 

Sok munka van mögötte. Nehéz volt megszerezni és megtartani sem könnyű. Folyamatosan zsűriztetni kell az edényeket.

Várható a közeljövőben kiállítása? Hol találkozhatunk legközelebb a munkáival?

Nem vagyok a kiállítások híve, de a Komáromi Napokon leszek kiállítva edényeim április 28.- tól május 1.-ig.

Nehéz lenne választani közülük

Mit szeret legjobban Veszprém megyében? Van kedvenc helye, települése? 

A Balatont szeretem a legjobban: úszni, úszni és csak úszni.

A fazekasság talán az iparművészet legősibb válfaja. A fazekas vagy más néven gerencsér vagy gölöncsér mester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak, edények képlékeny állagú agyagból készülnek, amelynek anyaga a szárítást követő égetés során szilárd, időtálló anyaggá válik. Ebben az állapotában a cserép a folyadékot átengedi magán, ezért az edényeket legtöbb esetben mázzal vonják be. Az így kapott szilárd bevonat lehetővé teszi, hogy az edényben folyadékot is tárolni lehessen. Ma már ismét kezdenek divatba jönni a kézzel készített edények, hiszen ezek időtállóbak és jobb állagú eredményt biztosítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában