Alvászavarral küzdő óvodások

2018.04.09. 10:00

A test és az elme természetes pihenési fázisára felnőttnek, gyereknek szüksége van

Számos kutatás bizonyítja, hogy az alváshiány túlsúlyhoz, szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és depresszióhoz is vezethet.

Polgár Bettina

Az alvás világnapján többek között erre hívták fel világszerte a figyelmet.

Az alvás világnapját hagyományosan a tavaszi nap-éj egyenlőséget megelőző pénteken tartják. Idén ez a dátum március 16-ra esett. Ekkor évről évre orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és a kialvatlanság egyre inkább népbetegség, így a megelőzésére és a kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. A budapesti rendezvény főbb témái között szerepelt az alvás és az egészség, az óraátállítás, továbbá az alvást segítő módszerek, eszközök. Emellett bejelentették a Magyar Alvás Szövetség megalakulását, továbbá elismeréseket adtak át a legjobb hazai alvásbarát intézményeknek.

Az alvás típusa és az alvásidő egyénenként változó lehet, viszont törekedni kell arra, hogy ebben legyen rendszeresség – húzta alá Lőrincz Matild pápai gyermekorvos Fotó: Polgár Bettina/napló

A helyes alvási szokások kialakítása már fiatal korban kezdődik – tudtuk meg Lőrincz Matild gyermekorvostól. A szakember hangsúlyozta, a kellő idejű és minőségű alvás elengedhetetlen a gyermekek fejlődéséhez, mert ellenkező esetben tanulási nehézség, figyelemzavar vagy túlzott aktivitás is felléphet. – A csecsemőknek két hónapos korig általában 14–16 óra alvásra van szükségük. Ahogy nőnek a gyerekek, az alvásidő is csökken, egyéves korban 12 óra az ideális napi alvásigény. Ebben a korban már fontos figyelni a szülőknek arra, hogy ne legyen túl hosszú a nappali alvás, mert ez az éjszakai pihenés rovására mehet – fejtette ki Lőrincz Matild. – Az alvás a test és az elme természetes pihenési fázisa. Ellazít és energiával tölt fel. Az agy az alvás alatt dolgozza fel a különböző napi benyomásokat és élményeket, többek között a traumákat is. Ilyenkor pihen a test, az agy tudatalatti része viszont dolgozik. Az alvás típusa és az alvásidő egyénenként változó lehet, viszont törekedni kell arra, hogy ebben legyen rendszeresség – húzta alá a gyermekorvos.

Kiemelte, az óvodáskorúak 20–40 százaléka küzd alvás-zavarral, a serdülőknél pedig a késői lefekvés, illetve az energiaitalok fogyasztása jelenti a legfőbb gondot, de a szóbeli bántalmazás, a csúfolás, illetve a fel nem dolgozott iskolai stresszhelyzetek is okozhatnak náluk alvászavart. Emellett gondot jelenthet az esti tévézés, illetve a számítógépes játékok túlzott használata. – A társas kapcsolatok, valamint az iskolai és sportteljesítmény egyaránt megszenvedi, ha a gyermek nem pihen eleget – jegyezte meg Lőrincz Matild.

Elmondta, az elalvási zavarok mellett a szakirodalom megkülönböztet átalvási zavarokat, azaz inszomniát, illetve paraszomniát is. Utóbbi esetben az illető álmában kiabál vagy járkál, de közben nincs tudatánál. Ezt a nappali negatív ingerek is kiválthatják.

Mit tehet ilyenkor a család? A szakember szerint a gyermekkori alvászavarok fontos ellenszere lehet a napi ritmus kialakítása. Lényeges még, hogy a váratlan élethelyzetekből adódó feszültséget beszélgetéssel feloldják a szülők. Lehetőség szerint törekedni kell arra is, hogy a gyermeket mindig a megszokott környezetben fektessék le, és ennek is legyen egy rutinos menete. Serdülőkorban pedig nagyon sokat segíthet az alvászavarok leküzdésében a szülők és a fiatal között a jó kapcsolat. Lőrincz Matild kiemelte, mindezek mellett a felnőttek napi alvásigényét is lényeges tartani, ami egyénileg változó, hat–nyolc óra között mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában