balatonfüred

2018.08.28. 20:00

A Veszprém megyei főépítész szerint őrizni kell az értékeket

Épített örökségünk megőrzése, tisztelet elődeink iránt, alázat a hivatásban, így összegezte legfőbb céljait Fabacsovics Zoltán, Veszprém megye Balatonfüred-Arácson élő főépítésze, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája Terület-, és Településrendezési tagozatának tagja, okleveles építő-, és urbanisztikai szakmérnök, vezető tervező.

Kovács Erika

Életről, pályáról

A szakembernek az augusztus 20-i, nemzeti ünnep alkalmából Balatonfüred Városért kitüntetést adott át Bóka István polgármester. A főépítésszel ekkor beszélgettünk életéről, pályájáról, aki a kitüntetést nagy megtiszteltetésnek tekintette.

-Több szempontból is szimbolikus a mai nap: huszonöt évvel ezelőtt szinte napra pontosan itt, emellett a gyönyörű Szent István tér mellett mentünk el egy utazás alkalmával, amikor látva a környezetet, érzékelve a Balaton különleges hangulatát, mondhatni rám zuhant a gondolat: itt, ebben a városban kellene élnünk! – utalt emlékeire a megyei főépítész, aki Putnokon, felesége családjánál lakott akkor. Fabacsovics Zoltán úgy mondta, az elképzelést tett is követte, mert érdeklődött az illetékesektől, hogy a műszaki egyetem építőmérnöki karán végzett fiatalember építész területen dolgozhatna-e Balatonfüreden, a városházán? Kívánsága hamarosan megvalósult, ugyanis 1993 december elsején Balatonfüredre költözött családjával, ahol szakterületén munkát kapott, és két évvel később a hivatal építési osztályának vezetője, 2001-től pedig a Balatoni Főépítész Iroda munkatársa, majd az északi-part állami főépítésze, 2013 óta pedig Veszprém megye főépítésze lett. Fabacsovics Zoltán hozzátette, szimbolikus 2018. amiatt is, mert lakóhelye ebben az évben kötött megállapodást szülővárosával, Bajával.

Fabacsovics Zoltán Veszprém megyei főépítész családja, barátai körében az otthoni ünneplésen, a Balatonfüred Városért kitüntetés átvétele után
Fotó: Csernyi Tibor

Arácsinak lenni különleges

A főépítész utalt rá, ezt a balatoni környezetet, illetve az arácsi városrészt, ahol 1996 óta él családjával, megkedvelni egy pillanat műve volt! Első perctől kezdve úgy érezték, hogy mindig is itt éltek, a közösség, mely rendkívül összetartó, gyorsan befogadta őket.

- Arácsinak lenni különleges, hiszen van benne falusi jelleg, a maga különleges ízével, nyugalmával, szépségével, és ugyanakkor érzékelhető a városi lüktetés, pezsgés is, nem beszélve a Balaton páratlan hangulatáról, fogalmazott. A főépítész felidézte, a 2002-ben megalakult Arácsért Alapítvány kuratóriumi elnökének 2010-ben kérték fel, miután a korábbi elnök elhunyt, majd a munkát Hári Lenke alpolgármester folytatta. Fabacsovics Zoltán a többiek kérésére a korábban felépített értékes munkát vette át, vitte, építette tovább az alapítvány kuratóriuma élén, ahol azóta is célja, a hagyományok, értékek őrzése, mert hitvallása szerint enélkül nem lehet új értéket létrehozni. Kezdettől fogva arra törekedett, hogy havonta legyen rendezvény, amikor a közösség találkozhat. Megőrizte többek között az arácsi disznóölés, a bál, a karnevál, a szüret hagyományát, a Koloska-völgyi húsvétvárást, a Márton-napi borkóstolót, együttműködnek a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjával, illetőleg az arácsi szeniorokkal. Külön arácsi kiadványokat jelentetnek meg, rendszeresen megválasztják Balatonfüred-Arács borát, és külön díjat is létrehoztak a városrészben, ezzel elismerve azokat, aki a legtöbbet tették környezetükért.

Városépítészeti Séták Veszprém megyében

A főépítész célul tűzte ki azt, hogy épített örökségeink, illetve az újdonságok miatt felkutassák a Balaton Házát, amely magán hordozza a régebbi jegyeket harmóniában az újabbakkal. Ebben az elképzelésében elnyerte a Balatoni Szövetség, illetve a Balaton Fejlesztési Tanács támogatását.

A főépítész hozta létre, és máig nagy népszerűség kíséri, a „Városépítészeti Séták Veszprém megyében” című programot, amely vélekedése szerint kitűnő lehetőséget ad arra, hogy felkutassák a megye építészeti kincseit, bemutatkozzanak a települések, illetve ilyen alkalmakkor kicserélhetik tapasztalataikat, szakmai véleményeiket az idelátogató főépítészek, építészek. Ezidáig Zirc, Pápa, Sümeg, Balatonfűzfő és Tihany értékeit tekintették meg, rövidesen Balatonfüreden sétálnak végig.

A kérdésre, hogy hol, miként töltődik új energiával, miből merít energiát a megyei főépítész, illetve mit tekint passziójának, azt mondta, természetesen munkája egyben szenvedélye is, ugyanakkor hobbija a sárkányhajózás, egy balatonfüredi klub tagja. Hogy miért éppen ezt választotta? A kitűnő közösség, a sportolási lehetőség és a Balaton miatt! – jegyezte meg jókedéllyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában