a szakember tanácsai

2018.10.20. 10:00

Poloskainvázió: hogyan védekezzünk a büdös bogarak ellen?

Poloskainváziótól szenved az ország, a veol.hu olvasói közül is sokan jelezték, hogy rengeteg kellemetlenséget okoznak ezek az undorító, büdös bogarak. Megkérdeztük a szakembert: mit tehetünk ellenük?

Sövényházi János

Ő pedig a másik, aki szeretne a lakótársunk lenni: az ázsiai márványospoloska

A megfigyelések szerint kétféle poloska, a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska egyedei lepték el az országot – mondta el a veol.hu-nak Sarlós Bernadette veszprémi kártevőirtó szakember. Egyikük sem őshonos nálunk, a kétezres években hurcolták be őket hazánkba Afrikából, illetve Ázsiából.

Ő az egyikük: a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) Fotó: wikipédia

Miért van belőlük ilyen sok?

Valószínűleg kedvez az elszaporodásuknak az egyre melegedő éghajlat, de egyéb, eddig ismeretlen okok is közrejátszhatnak. Az enyhe telekkel is nő a számuk, kevés a természetes elhullás, mert nincs elég hideg.

Okoznak-e kárt a kertekben?

Igen, ez sajnos komoly probléma, mindkét poloskafajta növényi nedveket szívogat, elsősorban zöldségfélékben, kiskertekben, szántóföldi növényeken, de a gyümölcsösökben is jelentős károkat okozhatnak.

Ő pedig a másik, aki szeretne a lakótársunk lenni: az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) Fotó: wikipédia

Miért jönnek be a lakásba?

Tavasszal, nyáron csak véletlenül jutnak be, ősszel és télen viszont a hideg elől menekülnek a melegebb helyekre, ilyenkor akár tömegesen is megjelenhetnek. Minél hidegebb lesz ott kint, annál többen igyekeznek befelé, így sajnos abban sem reménykedhetünk, hogy a fagy majd elbánik velük.

Kell-e félnünk tőlük?

Ezek a poloskák az emberre teljesen veszélytelenek, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, inkább az a gond velük, hogy undort keltenek és hogy veszély esetén átható bűzt árasztanak magukból, ami akár az egész lakásban érezhető. A másik, ritkább probléma, hogy tömeges megjelenésük allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyekből.

Hogyan védekezhetünk ellenük? Érdemes-e szakember segítségét kérni, vagy próbálkozzunk házi praktikákkal?

Sajnos nincsenek jó híreim: ezeknek a poloskáknak nincs természetes ellensége, illetve konkrétan ellenük kikísérletezett és elfogadott készítmény sem létezik, amivel irtani lehetne őket. Mi szakemberek is csak azt tudjuk javasolni, hogy elsősorban a poloska lakásba történő bejutását akadályozzuk meg: erre a szúnyogháló a legalkalmasabb. Fontos, hogy ez szorosan, résmentesen legyen felhelyezve, a poloskák ugyanis a réseket keresik elsősorban, ahogy hűl az idő, kevésbé röpködnek már odakint. Ha mégis betévednek a lakásba, nejlonzacskóval fogjuk meg, aztán a zacskóban tapossuk össze őket, így elkerülhetjük, hogy az egész szoba tőlük bűzölögjön. Porszívóval is összeszippanthatjuk őket, a végén pedig a papír porzsákot tapossuk laposra. Sokan használják a háztartási rovarirtókat is, de alapvetően kár a poloskákra pazarolni ezeket a készítményeket, ennél sokkal célravezetőbb a porszívózás.

Reményt keltő lehet, hogy a Magyar Tudományos Akadémia közleménye szerint az MTA Növényvédelmi Intézetének kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén, a vándorpoloska és a márványospoloska külső és belső parazitáit próbálják feltárni, azzal a hipotézissel dolgozva, hogy ezek az élősködők segíthetnek a populációk egyedszámának csökkentésében. A vizsgálat azért fontos, mert a paraziták hatékonyan csökkenthetik a poloskaegyedek túlélési lehetőségeit, vagyis a poloska élősködője szabályozni tudja a kártevő populáció méretét (a jelenség ugyanaz lenne, ha lenne a két fajnak természetes ragadozója).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában