Kockanapok

2019.03.31. 07:00

Zentai Ferencnek milliónyi legója van, de nincs kedvence

Veszprémben járt az elmúlt hétvégén a Kockanapok című legókiállítás.

Juhász-Léhi István

rpt_soft

A kiállítást megtekintő érdeklődők másfél millió kockából láthattak mindenfélét a Gyűrűk urától a Csillagok háborúján át a különböző járművekig.

– A Csillagok háborúja utáni rajongásom miatt mindent gyűjtöttem, ami azzal kapcsolatos. Játékfigurákat, képregényeket, könyveket, bögréket… – válaszolta Zentai Ferenc, a Kockanapok, legóépítmények kiállítás építője, tulajdonosa arra a kérdésre, hogy miért pont legó?

Zentai Ferenc szerint egy olyan volumenű ipar épült ki a Star Wars körül, hogy gyakorlatilag bármit és bármilyen mennyiségben lehet gyűjteni. Elmondta, hogy programozó grafikus, és mivel nagyon az online felé fordult el a munkája – leginkább a marketing felé –, ezért nagyon hiányzott, hogy valahol a kreativitását kiélje. Ezt a Star Wars legókban találta meg. A veszprémi kiállításon ottjártunkkor sokan nézelődtek.

– Hál’ istennek gyakorlatilag minden kiállításunkon így van, de ami még fontosabb, hogy soha nem a látogatók mennyiségét nézem, hanem azt, hogy azok a látogatók, akik eljönnek, mennyi időt töltenek el a rendezvényen, mert úgy gondolom, hogy az igazából a minőségnek a fokmérője – tudtuk meg Zentai Ferenctől, aki hangsúlyozta: a témák választása tudatos abból a szempontból, hogy a gyerekek alakítják és a gyerekeknek szól, de a felnőttet is le kell kötni. A gyereket elviszi az, hogy ez legó. Körbeszalad; a hatalmas építmények, a kockák mennyisége magával ragadja, majd leül a játszóházba, ahová viszont a szülő nem biztos, hogy le fog ülni vele. Vagy azért, mert nem fér, vagy mert kevésbé áll hozzá közel mindez.

Zentai Ferenc szerint a kreativitást az hozza ki az emberből, ha korlátok közé van szorítva Fotó:Juhász-Léhi István

Felmerül, a család a legó iránti szenvedélyét miként viseli?

– Szerencsére a páromnak is van hasonló fanatizmussal űzött hobbija, így ő megértő. A kisfiam sajnos nem legózik, őt nagyon elragadta az online világ és a konzolok. Nagyon szereti, nagyon tetszik neki, nem nyílhat meg úgy egy kiállítás, hogy ő ne látta volna, de sajnos az építésben nem vesz részt. Vannak kimondottan olyan dolgok, amik neki épültek, az ő kérésére. Ilyen például a Minecraft és a nintendós dolgok – derült ki.

A legók 95 százalékban egyben vannak szállítva, dobozolva. Zentai Ferenc igyekezett jól kitalálni a dobozolását, így két teherautóban elfér az egész. Ebben immár három és fél év rutinja benne van. Némileg könnyít a helyzeten, hogy van egy raktára és egy építőhelye, ahol elfér. Állandó kiállítás? Arra lehetőség csak a fővárosban lenne, de ő azt szeretné, hogy mindezt mindenki láthassa.

– Bármeddig fokozható a gyűjtés, „csak” a pénztárca szabhat határt – mondta felvetésünkre. – A legókészletek ugyan végesek, de ennek a kiállítási anyagnak csak a fele gyári készlet, a többi egyedi, azokban a lehetőségek végtelenek. Vannak olyan témák, amelyeket magamnak készítettem, és történeteket mesélnek el, és ezeknek a sztoriknak van és lesz folytatása. De például két évig nem voltak szuperhős tematikájú dolgok, ám mivel most ez is menő, ezek is készülnek.

Amúgy nincs abszolút kedvence. Egyszerűen azért, mert mindegyikhez köti valami: egy élmény, egy kudarc vagy kihívás. Ami itt most újdonság volt, az az Endor (a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik holdja) terepasztal, amire nagyon büszke.

– Az igazi kreativitást mindig az hozza ki az emberből, ha korlátok közé van szorítva – vallotta meg. – Ha kevesebb alkatrésze van valakinek, az ne vegye el senkinek a kedvét.

Ha jönne valaki, és megkérdezné: eladó-e a Zentai Ferenc legóvilága, mit válaszolna? „Két szót: nem eladó!” – felelte határozottan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában