a legenda nyomában

2019.06.08. 07:00

Eljegyzés a Rózsakőnél: várják a párok jelentkezését

A termékenység, a párválasztás ünnepe alkalmából idén is lesz eljegyzés pünkösdvasárnap a badacsonyi Rózsakőnél.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: olvasói

Az eljegyzések ötletét a Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza románcát őrző legenda adta. Aszerint, ha egy leány meg egy legény ráül a kőre háttal a Balatonnak, még abban az évben egymáséi lesznek. A hagyomány apropóján a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület várja azoknak a pároknak a jelentkezését, akik szeretnék így összekötni az életüket. Az eljegyzési ceremónia június 9-én lesz a Rózsakőnél. A bazaltkő közvetlenül a Kisfaludy-ház fölött található.

A párokat és vendégeiket a bazalttemplomnál köszöntik, és az áldás után indulnak a hegyre, az eljegyzésre. Az eljegyzési menetet a Badacsonytördemic Néptánc Együttes kíséri, a vőfély közben különféle feladatokat ad a pároknak. A menet a Római úton indul Badacsonyba, közben több megállóhelyen vendégül látják az egybegyűlteket.

Az eljegyzési ceremónia során mindenki ráül a Rózsakőre, és itt történik a lánykérés is. A végállomás a Szegedy Róza-ház, ahol folytatódik az ünneplés az Eljegyzések borával, mulatsággal, játékkal. A legügyesebb értékes ajándékkal távozhat: a fődíj egy kétéjszakás badacsonyi nászút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában