Finom illatok az udvaron

2019.06.01. 11:00

Húsokat, zöldségeket is grillezhetünk egyszerűen a szabadban

Tavasz végén, nyár elején, tető alatt akár szemerkélő esőben is elkészülhet a friss ebéd, vacsora a kerti grillen. Egyre népszerűbb a szabadban való sütögetés, próbáljuk ki, nem bánjuk meg.

Tóth B. Zsuzsa

Praktikus, ha előre, a sütés előtt legalább néhány órával vagy akár egy nappal bepácoljuk a húsokat, porhanyósabbak és ízletesebbek lesznek. Egyszerű elkészíteni a pácot, használjunk friss fűszereket, azokat keverjük bele olajba, amely lehet napraforgó- vagy bármilyen más hidegen sajtolt olaj, amely bírja a hőt. A pácba kerülhet bors is, de kerüljön bele savas anyag, például citromlé, bor vagy balzsamecet. Sózni pedig sütés után érdemes csak, különben a só elvonja a nedvességet, és a húsunk kiszáradhat.

A hús lehet tarja vagy csirkemell, de hal is, és a virsli ugyancsak alkalmas. A halat elég egy órára bepácolni. A szárazabb húsokat, mint a szűzpecsenye vagy a csirkemell, grillezés előtt csavarjuk be szalonnával. Azonban füstölt húst, például sonkát vagy kolbászt lehetőleg ne grillezzünk, mivel hő hatására rákkeltő vegyületek keletkezhetnek.

Grillezés előtt érdemes bepácolni a húsokat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Érdemes nagyjából egy centiméter vastag szeleteket előkészíteni a grillezéshez. Amennyiben ennél vastagabb a hús, előfordulhat, hogy nem sül át majd rendesen. Aki vegetáriánus, az grillezzen zöldséget. Jó erre a célra például a cukkini, a gomba, a paprika, a paradicsom, a padlizsán, a spárga, a krumpli, a kukorica, a hagymafélék mindegyike, a sárgarépa. A zöldségeknél figyelni kell arra, hogy előbb átsülnek, mint a húsok. Gyengébb parázson és a felső rácson érdemes grillezni őket. Ne süssük túl, mert megkeserednek. Akkor vannak készen, ha a grillcsíkok már nyomot hagynak rajtuk. A kukoricát és a krumplit javasolt grillezés előtt félig megfőzni, majd a grillen átpirítani. Almát és körtét szintén grillezhetünk. Szórjuk meg édes fahéjjal vagy csöpögtessünk rá mézet, nagyon finom lesz.

A sovány hús az erős hő hatására kiszárad és rágós lesz. Ha nem fedett a grillsütő, a bepácolt, befűszerezett húst csomagoljuk alufóliába, és úgy süssük, akkor párolódik, és nem ég meg. Ha megpárolódott, vegyük le a fóliát, és még utána is grillezzük egy kicsit! Amennyiben alufóliát használunk, annak matt fele nézzen a parázs felé.

A hatékony sütés a fedett grill használatával egyszerűbb. A grillgombában hamarabb puha lesz a hús és nem ég meg. A csont nélküli combot vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve direkt grillezéssel nagyjából nyolc-tizenkét percig kell grillezni. Ez alatt az idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg. A csontos szárnyast indirekt módon közepesen erősre, hozzávetőlegesen fél–háromnegyed órán át kell grillezni úgy, hogy a csontos fele legyen alul. Marhahúst is grillezhetünk, puha, szaftos steak készülhet így, ha a grillezés előtt 20–30 perccel kivesszük a bepácolt húst a hűtőből, és hagyjuk állni.

Miután levesszük a grillrácsról, akkor is hagyjuk állni pár percet, hogy a húsnedvek helyreálljanak. A hús puhításához a pácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot, mint például gyümölcs- vagy zöldséglevet, joghurtot, bort vagy ecetet. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a hússzelet felkunkorodjon, vágjuk be a külső szélét egy-két centi távolságokban. Sütés előtt ügyeljünk rá, hogy előre felhevítsük a grillt. A tűz erősségét, a sütés hőfokát a parázs szét- vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.

Ha valaki szeretne biztos lenni benne, hogy a hús közepe is megfelelően átsült, használjon hőmérőt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Olajat, páclevet szigorúan tilos az égő grillre önteni, mert fröcskölve égési sérülést okozhat. A frissen az ételre öntött olaj, fűszer azonnal megég, ezzel elrontja a húsok ízét. Vizet pedig akkor se öntsünk a grillre, ha az fellángolt, mert különösen veszélyes. Ráadásul tönkreteszi az ételeket, a grillsütő fém alkatrészei pedig megrepedhetnek tőle. A fellángolást a túl magas hőmérséklet és a felgyülemlett olaj okozza. Ebben az esetben vegyük le az ételeket a rácsról, és várjuk meg, míg lankad a tűz. A sütés során fontos szabály, hogy ne szurkáljuk a húst villával, mivel kifolyik a leve, a zsírja és kiszárad, elveszítjük az értékes szaftot, és még a faszén is lángra kaphat.

A szeletek forgatásához, mozgatásához érdemes lapá­tot, lapátkanalat vagy hússütő csipeszt használni. A többszöri forgatást kerüljük. A hús nyomkodása szintén nem jó, ha valaki szeretne biztos lenni benne, hogy a hús közepe is megfelelően átsült, használjon hőmérőt. Amennyiben megfeketedik, elszenesedik a hús, a fekete részt vágjuk le. Rákkeltő lehet, és az íze is rossz. Ne locsoljuk benzinnel a parazsat, a sütögetés végén pedig oltsuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában