együnk sokat

2019.06.26. 07:00

Rendkívül egészséges és finom a sárgadinnye

Az illatos, méz­édes sárgadinnyét gyógynövényként is számontarthatjuk, érdemes a napi étkezések sorába emelni, amikor szezonja van. Rendszeres fogyasztás esetén szervezetünkre gyakorolt áldásos hatását érezni fogjuk.

Borsos Renáta

Az ázsiai eredetű gyümölcsöt szülőhazájában, Indiában már több ezer évvel ezelőtt ter­mesztették. Görög társa ugyan népszerűbb, tápanyagtartalomban mégis a sárgadinnye viszi a prímet. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a termésidő egészen szeptemberig elhúzódhat. A táplál­ko­zástudományban jártas szakemberek szerint gyógyhatását béta-karotin-tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag gyógyírt jelenthet gyulladásos és lázas állapotok kezelésekor. Ez utóbbi esetekben kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Jó hatást vált ki továbbá vékony- és vastagbélgyulladáskor, illetve a vékonybél végénél lévő záróizom gyulladása esetén.

Nőket érintő egészségügyi problémák kezelésében is hatékony. Rendszertelen, illetve erős menstruáció esetén kíméletes segítséget nyújt. Olykor elég, ha sűrűn fogyasztjuk, míg máskor indokolt esetekben kiegészítő terápiaként a gyógyszeres kezelés mellett segít. A gyümölcs élénkíti a veseműködést, és sikeresen lép fel a köszvény, az epekő és a reuma ellen. Jó hatással van immunrendszerünkre, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből. Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is beilleszthetjük az étrendünkbe, a magas cukortartalmáról azonban nem feledkezhetünk meg. Cukorbetegek körültekintően fogyasszák!

Számtalan jó tulajdonsága mellett kiemelkedő még a magas A-vitamin-tartalma, mely többek között a szép hajért és erős körmökért felel. A benne található B-vitamin-forrás az idegrendszerünk normál működését segíti, a magas káliumtartalma pedig a vízhajtó hatásával segíti kimosni a szervezetből a káros méreganyagokat. Tartalmaz még nagyobb mennyiségű kalciumot és foszfort, amelyek a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlenül szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában