A tapolcafői Örvény-tó

2019.07.19. 07:00

Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját keressük

A megye hét legszebb természeti csodáját keressük, olvasóinktól július 27-ig várjuk a szavazatokat. Napról napra olyan természeti kincseket mutatunk be, melyeket már olvasóink javasoltak.

Polgár Tibor

Atapolcafői Örvény-tó különlegességét atófenéken méterenként feltörő források adják

Világviszonylatban is természeti ritkaságnak számít a tapolcafői Örvény-tó, amely különleges látványt nyújt a Tapolca Forrás Tanösvényen sétálóknak.

A tapolcafői Örvény-tó különlegességét a tófenéken méterenként feltörő források adják

A csatolt településként Pápához tartozó, festői látképpel büszkélkedő Tapolcafő elsősorban a helyi kertbarát kör tevékenységének köszönhetően bővelkedik gondosan karbantartott zöldterületekben, igényes természeti környezetben. A kertbarátok munkásságát dicséri a 2011-ben kialakított és azóta folyamatosan fejlesztett Tapolca Forrás Tanösvény is, ami bekerült a Veszprém megyei értéktárba. A Tapolca patak mintegy 600 méteres szakasza mentén haladó tanösvényen található többek között ivókút, pihenőhely szalonnasütővel, malomkerék, nem utolsósorban pedig egy világszinten is ritkaságnak számító természeti képződmény.

Az Örvény-tó különlegességét a tófenéken méterenként előtörő források adják. A kivételes látvány részeként a feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító tiszta, finom szemű homokot a vízfelszínre, ahol bugyogva, látványos hullámgyűrűket alkotva szétterül az apró szemcsék sokasága, majd újra a mélybe süllyednek. Európában csak két ilyen örvénytó található: egy Franciaországban és egy Tapolcafőn. A tapolcafői kertbarátok természetesen az Örvény-tavat is féltve őrzik, gondozzák: rendszeresen tisztítják, például leszívatják róla az iszapot. A szépen kialakított, figyelmesen rendben tartott Tapolca Forrás Tanösvényt sok érdeklődő, természetjáró, turista keresi fel szerte az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában