Szavazz és nyerj!

2019.08.17. 07:00

A megye hét csodája: a bakonyi Gyilkos-tó

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben terül el a tó – a helyiek szerint Gyilkos-tó –, amely hivatalos nevét a közelben lévő Hubertlakról kapta. Az 1980-as években kialakított tavacska eredetileg vaditatónak készült. Helyén egykor égeres állt, erről tanúskodnak a víztükörből kiálló facsonkok. A völgyzáró gát mindkét oldalán padok, asztalok várják a megfáradt érkezőket.

A tótól alig 700 méterre találjuk az erdő közepén megbújó Hamuházi-rétet, ahol valaha az Esterházy grófok vadászkastélya, a Hubertlak magasodott. A vadászkastély 1967-ben leégett. Helyén ma vadászház, illetve egy kulcsosház áll. A hubertlaki turistaház közelében, az út mentén egy öles tölgyfa árnyékában feszület látható.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Eredetijét Esterházy Móricz gróf (volt miniszterelnök) bakonyi bujdosásának emlékére emeltette 1919-ben gróf Esterházy Tamás, az új keresztet 2006-ban állították. Innen alig egy karnyújtásnyira található a Hubertlaki-forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában