SZAVAZZ ÉS NYERJ!

2019.08.28. 11:00

A megye hét csodája: Igazi természeti ritkaság az Örvény-tó

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Polgár Tibor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet, ábécésorrendben.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Világviszonylatban is természeti ritkaságnak számít a tapolcafői Örvény-tó, amely különleges látványt nyújt a Tapolca Forrás Tanösvényen sétálóknak. Az Örvény-tó különlegességét a tófenéken méterenként előtörő források adják. A kivételes látvány részeként a feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító tiszta, finom szemű homokot a vízfelszínre, ahol bugyogva, látványos hullámgyűrűket alkotva szétterül az apró szemcsék sokasága, majd újra a mélybe süllyednek.

A felszínen látványos hullámgyűrűket alkotva szétterül az apró szemcsék sokasága
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Európában csak két ilyen örvénytó található: egy Franciaországban és egy Tapolcafőn. A tapolcafői kertbarátok természetesen az Örvény-tavat is féltve őrzik, gondozzák: rendszeresen tisztítják, például leszívatják róla az iszapot. A szépen kialakított, figyelmesen rendben tartott Tapolca Forrás Tanösvényt sok érdeklődő, természetjáró, turista keresi fel szerte az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában