SZAVAZZ A KEDVENC TERMÉSZETI CSODÁDRA!

2019.08.16. 11:00

A megye hét csodája: Séta a kihűlt vulkán belsejében

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Tóth B. Zsuzsa

A visszamaradt bányafalban feltárul előttünk a hegy belső szerkezete, felfedi számunkra az öt-hat millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

A Hegyestű, egy vulkán kürtőjének maradványa a Káli-medence kapujának őre Zánka és Monoszló között. Csúcsa 337 méterre magasodik, északi felét az egykori kőbánya, a korábbi bazaltbányászat lefejtette, a visszamaradt bányafalban feltárul előttünk a hegy belső szerkezete, felfedi számunkra az öt-hat millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét.

A visszamaradt bányafalban feltárul előttünk a hegy belső szerkezete, felfedi számunkra az öt-hat millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt és kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt. Orgonasíp­szerűen, szorosan egymás mellett állva a hegycsúcs irányában összehajlanak az oszlopok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában