Kegyelemre szorulunk

2019.11.23. 16:00

Evangélikus egyházmegyei missziói napot szerveztek Veszprémben

Kevésre van szükség, valójában csak egyre: a kegyelem Krisztusára, hangzott el a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye missziói napján.

Balla Emőke

A balatonfürediek bábjátékát kicsik és nagyok is figyelemmel kísérték

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kicsiket és nagyokat is vártak az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvodában tartott missziói napra, ahol a résztvevőket Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelő köszöntötte. A program balatonfüredi fiatalok bábjátékával kezdődött. Gabnai Sándor lelkész vezetésével evangélikus és református fiatalok mutatták be A szeretetre vágyó sün című zenés mesedarabot.

Weltler Gábor malomsoki lelkész, megyei missziói felelős hirdette Isten igéjét
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A történet szerint bár Sün Benő nem akar undok lenni, mégis mindenkit megbánt, megszúr, hiába közelednek felé szeretettel. A felé áradó szeretet azonban a sünit is megváltoztatja: rájön, hogy el kell fogadni mások közeledését, nem szabad rögtön tüskéivel szúrnia. Szeretni soha nem késő, üzente a bábjáték gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A hanganyagot az Országos Bábmisszió biztosította a fiataloknak.

A Tamás mise finn példára terjedt el Magyarországon. Finnországban és Európa számos részén egy fontos missziós alkalom, amely azokat igyekszik visszacsábítani az aktív gyülekezeti életbe, akik eltávolodtak az egyháztól. A személyes hangvételű, oldott alkalom része az igehirdetés, a megkeresztelt, konfirmált hívek számára pedig lehetőséget ad az úrvacsora ünneplésére is. A liturgiai szövegek, az imádságok és vidám, reményteli énekek versszakai kivetítőn olvashatók, az istentisztelet egy szakaszában lehetőség van felállni, megmozdulni, több helyszínen imádkozni, saját imádságokat leírni, lelkészekkel beszélgetni, személyesen áldást kérni, gyertyát gyújtani.

A balatonfürediek bábjátékát kicsik és nagyok is figyelemmel kísérték
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az istentiszteleten Weltler Gábor malomsoki lelkész, megyei missziói felelős hirdette Isten igéjét Mt. 25,31–46. alapján arról, amikor majd eljön az Emberfia és elválasztja az embereket egymástól, ahogyan a pásztor a juhokat a kecskéktől. Jézus megkülönbözteti az életre és az ítéletre menőket. Vajon hányan lennénk, akiket Jézus készen találna, ha ma betoppanna? – tette fel a kérdést a lelkész.

Szerinte komolyabban kellene venni az élet realitását, az utolsó ítéletet, azt, mikor az Emberfia trónra lép. Sem az életre, sem az ítéletre menők nem tudják, mi vár rájuk. Krisztus kegyelmére szorulunk, csak erre van szükségünk, üdvösségünk a kegyelmétől függ. Az istentiszteleten Pablényi Edina kemeneshőgyészi, magyargencsi, Kovács Viktor ajkai és Isó Zoltán veszprémi lelkész szolgáltak. A záró áhítaton Zsednai Józsefné espereshelyettes, várpalotai lelkész adott áldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában