Halált hozhat a teregetés szilveszter napján

2019.12.28. 20:00

Év végi hagyományokról és szokásokról kérdeztük a veszprémi szakértőt

Az év utolsó napjához, a szilveszterhez és az új év első napjához annyi népszokás köthető, hogy a legtöbb már teljesen ki is kopott a köztudatból, vagy legalábbis módosult. A Laczkó Dezső Múzeum néprajzos muzeológusát, Lipéczné Karsai Henriettet kérdeztük az ünnepi ételekről és szokásokról.

Horváth Virág

Forrás: pixabay

Kiderült, a szilveszter egyértelmű főszereplője a sertés, ugyanis az ételek tekintetében a mai napig megmaradt, hogy malacot vagy disznót kell enni, ugyanis előrefelé túr az orrával és ez előre viszi a mi új évünket is.

– A sertés kitúrja nekünk a szerencsét, és minden olyat, ami rúg, vagy hátrafelé kapar, tehát baromfit, lovat vagy marhát nem szabad enni szilveszter és újév napján. Ez is már leginkább sertésvirsli formájában maradt meg, hiszen az étkezésünk szerves részévé váltak ezek a töltelék áruk, és úgy tűnik, hogy a szilveszternek mára már elmaradhatatlan kellékei – tette hozzá L. Karsai Henriett.

A másik fontos étel, ami a köztudatban megmaradt, az a lencse. Mivel aprószemű, gazdagságot és bőséget fog teremteni nekünk az új évben. A hallal kapcsolatban megoszlanak a szokások, hiszen a vízparti települések a pikkelyek, vagy másnéven halpénzek miatt szintén a gazdagsághoz és bőséghez kapcsolják, viszont azok a régiók, akik távol esnek a folyópartoktól, úgy tartják, hogy a hallal elúszik a szerencséjük.

L. Karsai Henriett néprajzos muzeológus tart előadást
Fotó: Nagy Lajos/Archív

Szilveszter és újév napján óvakodnunk kell a házimunkától, csak olyan tevékenységeket folytassunk, amik a bőséget, egészséget, gazdagságot szimbolizálják. – Csak úgy, mint a legtöbb jeles napon, szilveszterkor sem szabad mosni, teregetni, ugyanis ezzel jelképesen letakarja az egész évét, és akár halált is hozhat a következő évre. Ki -vagy levinni a szemetet sem ajánlatos ilyenkor, ugyanis kivisszük a házból a szerencsét – tette hozzá a szakértő.

Különösen fontosnak tartották, hogyha valakitől az évben kölcsönkértek, azt visszaadják, és véletlenül se kérjenek újra aznap, hiszen ez is megpecsételhette a következő évet. Az már kevésbé köztudott, hogy újév napján, amikor házról házra jártak az emberek boldog új évet kívánni, mindig a férfi lépett először a házba, mert az asszonyok és lányok ilyenkor szerencsétlenséget hoznak a házba.

Az új esztendő eljövetele a mai napig a találgatások és jóslatok időszaka, hogy milyen lesz a következő év. Összességében a néphagyomány szerint az év utolsó napján érdemes minden konfliktust elkerülni, és csak olyan derűs és jó dolgokat tenni, amiknek az új évben is örülnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában