ünnepi fények

2019.12.26. 11:45

Mióta világítja be a karácsony a nappalinkat?

Az ünnepi hangulat még kitart, mi pedig nézzük a karácsonyfán az égősort, amit tavaly rosszul csomagoltunk el, így idén kínszenvedés volt kibogozni. Szóval, ha most épp azon morfondírozik, hogy kinek az ötlete volt fényeket a karácsonyfára tenni, most megtudhatja.

Horváth László

Prints and Photographs Division, Library of Congress

Sorba rendezett elektromos izzókat először Thomas Edison használt karácsonyi dekorációként 1880-ban munkahelye, a Menlo Park Laboratory épületének külső megvilágítására. A szokatlan dekoráció hatásos reklámnak bizonyult: az épület melletti vasútállomáson áthaladó tömegek csodájára jártak az újdonságnak és messzire vitték a látványosság hírét.

J. D. Cress, c1900. Prints and Photographs Division, Library of Congress

Karácsonyfa díszítésére először Edison társa és jóbarátja, Edward H. Johnson használt sorba rendezett elektromos izzókat. Johnson saját fáját díszítette 80 darab kék, fehér és vörös színben pompázó izzóval 1882-ben. A karácsonyfák égősorral való díszítését két amerikai elnök tette népszerűvé. Grover Cleveland elnök 1895-ben elrendelte, hogy a Fehér ház karácsonyfáját többszáz színes égővel díszítsék fel, Calvin Coolidge elnök pedig 1923-ben több, mint 3000 égővel díszíttette fel a nemzet karácsonyfáját.

Egészen 1903-ig nem lehetett előre elkészített, tömeggyártással készült égősort vásárolni. Minden egyes darabot villanyszerelő mesterek készítettek egyedi megrendelésre. Ennélfogva az égősor ára is nagyon borsos volt, egy karácsonyfa kivilágításának ára akár a 2000$-t (mai áron) is elérhette. De az új technológia elterjedését nemcsak a magas előállítási költség hátráltatta. Sokan idegenkedtek, mások féltek, sőt, egyenesen rettegtek az elektromos energia otthoni használatától. A huszadik század első évtizedeinek reklámjai közül számos arról próbálta meggyőzni a lehetséges vásárlókat, hogy az égősor használata nem veszélyes.

Prints and Photographs Division, Library of Congress

Közel négy évtizedre volt szükség, hogy a termék árának radikális csökkenése és az elektromos energiával kapcsolatos attitűd megváltozása megnyissa az utat az elektromos égősor tömegcikké válása előtt, írja az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára karácsonyi cikkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában