Az arc, a medence, két torony és egy rom

2020.01.19. 14:00

„Belakták” a kiállított bútorokat a Haszkovó úti lakótelepen élők

A Paradigma Ariadné Építészstúdió szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával öt óriási és játékos bútort helyeztek el a Haszkovó úti lakótelepen azzal a céllal, hogy kiegészítsék a városrész építészeti hiányosságait.

Sövényházi János

„A lakótelepek a világon mindenhol mostohák. A Haszkovó is az. Történetük egybeforrott az élhetetlenséggel, szürkeséggel, lélektelenséggel. De lehet szürke és élhetetlen valami, ami húszezer ember otthona?” – kérdezik a kiállítás honlapján a szervezők. Természetesen nem, és ennek bizonyítására helyezték el 2019 októberében a szobrokat, vagy ha úgy tetszik, bútorokat a lakótelep öt pontján.

Azóta eltelt négy hónap, ezért egy borongós, ködös januári napon úgy gondoltuk, körbejárjuk ezeket a műtárgyakat, és megvizsgáljuk, mennyire illeszkedtek be a lakótelep életébe, mennyire „lakták be” őket az itt élők.

A fenti képeket végignézve úgy tűnik, a projekt elérte célját: ezek a tárgyak a környezet szerves részeivé váltak, ugyanakkor szokatlan formájukkal színt vittek a paneltömbök szürkeségébe. A kopások arra engednek következtetni, hogy e „bútorokat” naponta használják, a gyerekek játszanak rajtuk, bújócskáznak bennük, a kamaszok beülnek, hogy stikában elszívjanak egy cigit, van, aki a használt papír zsebkendőjét, és van, aki a zokniját felejti ott – ez mind azt jelzi, hogy az itt élők nem műalkotásként, hanem használati tárgyként tekintenek az „arcra, a medencére, a két toronyra és a romra”.

Ha pedig így van, akkor jöhet a folytatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában