Jó tanácsok vételhez és eladáshoz

2020.03.15. 07:00

Elméletben és gyakorlatban is tájékozódjunk, mielőtt használt autót vásárolunk

Használt gépjárművek vételekor és eladásakor is számos tényezőre kell odafigyelnünk, ha a megfelelő állapotú, a várható igénybevételre alkalmas autót szeretnénk megvenni, vagy épp a lehető legkorrektebb árat szeretnénk a sajátunkért kapni.

Juhász-Léhi István

Eladás előtt mutassunk meg minden információt autónkról és annak múltjáról

Forrás: Shutterstock

A legnagyobb hazai online használtautó-piac szakértője ezért öt-öt jó tanáccsal szolgál azoknak, akiknek fontos az ár-érték arány, egyben el szeretnék kerülni az eltitkolt hibákból fakadó fejfájást és pluszköltségeket. Avagy így lehet elkerülni a „mennyit engedsz a feléből?” jellegű megkereséseket…

Vevői oldalról első körben érdemes meghatározni, hogy milyen autóra van szükségünk, majd a keresést leszűkíteni a szóba jöhető modellekre. Ezeket telefonon érdemes leinformálni, és a hirdetésben leírt dolgokra is ajánlott rákérdezni, hogy megbizonyosodjunk arról, az autó valóban olyan, mint amilyennek hirdetik.

Íme öt tipp vásárláshoz! A várható használat és igénybevétel alapján döntsük el, hogy milyen autót keresünk, majd alaposan ismerjük meg a típust és jellemző hibalehetőségeit. Készítsünk költségvetést, így megtudhatjuk, hogy a vételáron felül milyen költségeink lesznek az átíráskor és az első szervizeléskor. A fentiekhez szükség lesz arra, hogy a kiszemelt példányt is megismerjük az elérhető járműmúlt-lekérdező funkciók (Jármű-szolgáltatási Platform, CarVertical) és persze a vásárlás előtt megejtendő, alapos állapotfelmérés által. Az eredetiség-ellenőrzést javallott még a vételár kifizetése előtt elvégeztetni. Sose szeressünk bele egy autóba csupán a hirdetés vagy az eladó szavai alapján. Döntésünk tényekre, az elérhető járműmúltra és a szakszerű átvizsgálás eredményeire érdemes alapozni.

Eladás előtt mutassunk meg minden információt autónkról és annak múltjáról
Fotó: Shutterstock

Tehát nemcsak az autóból, hanem annak múltjából is érdemes minél több mindent megmutatni, hiszen a minél alaposabban dokumentált autó vevőként kevesebb kockázatot rejt, míg eladóként nem fognak komolytalan érdeklődők jelentkezni a hirdetésünkre.

Most pedig öt tipp a mielőbbi eladáshoz. Találjuk ki az autó reális árát. Ehhez a hasonló modellek hirdetési árából lehet könnyen statisztikát készíteni, de kérhetünk online értékelést is. Mutassunk meg minden információt autónkról és annak múltjából is. Adjuk meg alvázszámát, és ne takarjuk ki a rendszámát sem! Mossuk le és alaposan takarítsuk ki az autót. Igényes fotókkal mutassuk meg a legjobb arcát, de ne takarjuk el, inkább mutassuk meg a hibáit, hogy azok ne lehessenek a későbbiekben alkualapok. Így hivatkozhatunk arra, hogy ezeket a hibákat már említettük, és az autónk árát is ismertetésükkel közöltük. Ha van szervizkönyv, fotózzuk le annak bejegyzéseit is, töltsük fel dokumentumként a hirdetéshez, amihez az általunk lekért járműmúlt-információkat, valamint például a meglévő szervizszámlákat és a friss alkatrészek jótállási jegyeit is csatolhatjuk. Ne zárkózzunk el az autó átvizsgáltatásától, de csakis olyan helyre menjünk, amit biztonságosnak tartunk. Ha a vevő által ajánlottat nem tartjuk annak, javasoljunk másik hivatalos szervizt.

– Eladóként és vevőként is fontos tudni, hogy autót és pénzt is kizárólag hivatalos szerződés mellett szabad átadni, a szerződéshez az eladón és a vevőn túl két tanúra is szükség van, így egy autó adásvételéhez mindenképp másodmagunkkal érdemes útra kelni. Ha a fenti szabályokra figyelünk, nagy meglepetés nem érhet bennünket. Persze azt fogadjuk el, hogy a használt autó sosem lesz új autó – ezért is kerül jóval kevesebbe –, ahogyan azt is, hogy eladási árában kevéssé lesz érvényesíthető az évek során eszközölt karbantartásokkal együttes teljes bekerülési költsége. Hiszen a használat közbeni szervizelések nem értéknövelő, hanem futási, üzemeltetési kiadásoknak minősülnek – összegezte Katona Mátyás, a húszéves hasznaltauto.hu szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában