Retró hétvége Szergejékkel és egy 424-essel

2020.06.30. 07:54

Megy a gőzös, megy a gőzös – ezúttal Balatonfüredről Tapolcára

Retró hétvégével várja a vasútbarátokat és az érdeklődőket a MÁV az észak-balatoni vasútvonalon.

Forrás: MÁV-START (Németh Andor)

Július 4-én és 5-én, továbbá augusztus 1-jén és 2-án a Nohab, a Szergej és a Púpos mozdonyokon felül idén egy 424-es gőzmozdony is a Tekergő gyorsvonatok, illetve a menetrend szerinti vonatok elé áll, hogy elsuhanjon az észak-balatoni vonal állomásai felé.

A MÁV legismertebb, három és fél évtizeden át gyártott gőzmozdonya, a 424-es idén először a retró hétvégén mutatkozik be.

A Bivaly vagy Nurmi becenéven ismert gőzmozdony július 4-én és augusztus 1-jén, szombaton a Kőbánya-Kispestről 7:47-kor induló, sötétkék, vékony csíkos kocsikból álló (1972-es számú) Tekergő gyorsvonatot továbbítja Székesfehérvár és Tapolca között. Július 5-én és augusztus 2-án, vasárnap a Tapolcáról 8:45-kor induló (19747-es számú) fekete (olajzöld) kocsikból álló személyvonat mozdonyaként közlekedik, visszafelé pedig a Balatonfüredről 17:40-kor induló (19748-as számú) személyvonat élén lesz látható.

A gőzmozdony vontatta szerelvények mellett számos kultikus magyar mozdonytípus is megjelenik a vonatok élén, mint a gyári fényezésre visszafestett Csörgő, mely a 70-es éveket idéző festésével és korhű, zöld szerelvényével igazi klasszikus balatoni vonatos élményt nyújt. A mozdony néhány Tekergő gyorsvonatot és személyvonatokat továbbít majd.

A Nohab mozdonyok ma is népszerűek Fotó: MÁV-START (Németh Andor)

A Nohab mozdonyok húsz éve búcsúztak el a közforgalomtól. A retró hétvége alkalmából két ilyen mozdony is közlekedik a Kék Hullám sebesvonatokban. Ritkaságuk és különleges származásuk miatt mindvégig nagy megbecsülésnek örvendtek és ma is népszerűek.

A Szergej becenéven ismertté vált dízelmozdonyok a tehervonatok élén ma is nélkülözhetetlenek, korábban, a nyári szezonban rendszeresen láthatók voltak személyvonatok élén is. Ebből a mozdonyból három az eredeti színét kapta vissza az elmúlt évek során, ezek közül kettő is közlekedni fog a retró hétvégeken. Szombat reggel a Székesfehérvárról induló vonatot egy M41-es mozdonnyal közösen továbbítja, míg vasárnap kora délután a Tapolcáról induló vonatban a ’60-as éveket idéző gyorsvonati kocsikkal közlekedik.

A Púpos becenévre hallgató M40-es mozdonyok a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is megjelennek a Balaton északi partján. Két nosztalgiafestésű mozdony párban fog közlekedni, a Tekergő gyorsvonatokban.

A szerelvényben lesz egy zöld színét visszakapott poggyászkocsi és egy nosztalgia-étkezőkocsi is, melyben a ’70-es, ’80-as évek Utasellátó-hangulata az étel- és italkínálatban is megelevenedik.

Az étlapon szerepel majd többek között babgulyás, paprikás csirke, sertéscsülök, rétes és csokiroló is, az italok között pedig szörpök és kimért balatoni borok, illetve fröccsök is helyet kapnak.

A különleges vonatokon is ügyelni kell a járványügyi intézkedések betartására, így az arc eltakarásra, ami továbbra is kötelező.

A Púpos becenévre hallgató M40-es mozdony Fotó: MÁV-START (Németh Andor)

Részletes, a menetrendeket is tartalmazó információk a MÁV honlapján olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában