emlékverseny

2020.07.18. 20:00

Antik és modern repülő modellek emelkedtek a levegőbe Szentgálon

Nem fogadta a kegyeibe az időjárás szombaton délelőtt a modellezőket. A szemerkélő eső és az erős szél miatt nem indulhatott el a verseny az eredetileg tervezett időpontban. A Herendi Modellező Sportegyesület által szervezett kétnapos, Debreczeni Tibor Emlékversenyt a körülmények – egyrészt az időjárás, másrészt a járványhelyzet – miatt közepes érdeklődés jellemezte.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A házigazdák nevében Debreczeni Oszkár elmondta, hogy a modellező édesapja emlékére megrendezett versenyre érkeztek például Nagykátáról, Budapestről, Nyitráról, Ócsáról és Dunaszerdahelyről is.

Debreczeni Oszkár és a 3 méteres olasz, Fecske elnevezésű, antik repülőmodellje
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Szombaton az 1950. december 31. előtt propagált, eredeti rajzok alapján megépített, antik modellek versenyeztek a Szentgál melletti dombon. Ezek építésénél nem használnak műanyagot, vagy kevlárt. A verseny során a levegőbe ugyanazzal a módszerrel (gumival, damillal, vagy elektromos motorral) feljuttatott gépek közül az nyer, amelyik a legtovább fennmarad, vagyis a leghosszabb ideig repül. A versenyre főként középkorú, illetve idősebb modellezők érkeztek – a sportág egyik nagy problémája, hogy nincs igazán utánpótlás.

A budapesti Kornó István a maga építette 1949-es olasz Ciclone repülőgép modellel
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Egyszerűbb leülni a számítógép elé, mint kimenni a mezőre és futni a modell után – mondja Debreczeni Oszkár a herendi egyesület vezetőségi tagja, akinek az életében az idei jubileumi évnek számít, hiszen májusban múlt 60 éve, hogy elindult az első versenyén.

Az Ócsáról érkezett csapat az egyik antik modell vezérsíkját állítja be a verseny előtt
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az antik modellek után, vasárnap a nagyon modern, csúcstechnológiával rendelkező modell repülők versenyeznek majd. A karbonszálas, műanyagból készült, lítium-polimer akkumulátoros, három fázisú villanymotorokkal felszerelt gépek 20-30 másodperc alatt képesek felrepülni 200 méteres magasságba, hogy aztán onnan, motorhasználat nélkül 10 percet vitorlázzanak, majd a végén leszálljanak a célba – mesélte a Herendi Modellező Sportegyesület elnöke.

Nem fogadta a kegyeibe az időjárás szombaton délelőtt a modellezőket
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kerner Ferenc elmondta még, hogy az 1986-ban alakult egyesületnek mintegy 30 tagja van Herenden, akiknek a fele aktívan versenyez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában